Keresés ebben a blogban

2017. május 4., csütörtök

Dragomán spárgája

Dragomán Györgytől előbb a Máglyát olvastam, és csak később bukkantam rá a spárga receptjére, mindkettő zseniális.
Én évek óta megrögzött spárga rajongó vagyok, hetekig szinte minden nap tudok enni ebből a tavaszi zöldségből. 
Gyorsan és könnyen elkészíthető, köret, leves, főétel, reggeli, ebéd és vacsora is lehet belőle.
Szinte magától letörik a szár alsó része, amit nem használok a sült vagy pirított ételekbe, csak levesbe vagy alaplének főzöm meg.
Egy bökkenő van csak, az olasz, osztrák és német piacok, boltok sokkal többféle spárgát kínálnak, mint a hazaiak.


Itt a vidéki végeken van olyan szupermarket, ahol még engem néznek ufónak, hogy mit is keresek...ja, van konzerv a harmadik sorban. ja, az nekem nem kell, köszönöm....
Na, ilyenkor, néha hiányzik a nagyvilág. 


De akkor nosztalgiázok a fotókon, és kiválasztom az egyféle spárga kupacból a nekem legszebbet, és jól megsütöm, ahogy Dragomán György.
Hozzávalók: zöld spárga, zsiradék, balzsamecet, só, bors
Elkészítés: A megmosott és rusztikusan feldarabolt zöld spárgát pirítsd meg vajon, vagy kacsazsíron, szórd meg sóval és borssal, és kevergesd 3-4 percig a serpenyőben. Ezután löttyints hozzá egy gondolatnyi balzsamecetet; sistereg, zubog és lágyan rákaramellizálódik a zöld spárgára. 


Még egy-két perc pirítás, serpenyő megrázás, keverés, és kész is az ebéd, vagy vacsora.

Ennél egy fokkal egyszerűbb a balzsam ecet nélküli pirítás, én ahhoz időnként lágy tojást szoktam készíteni. Vagy nyakon öntöm felvert tojással. Vagy reszelek rá egy kis parmezánt. Vagy pirítok hozzá sonkát. Ez máris hatféle spárgaétel. 
A balzsamecet egy plusz, különleges ízt ad a spárgának, kicsit savas, kicsit édes, igazi összjátéka az ízeknek.
Olvasd el te is a Máglyát, és készítsd el a világ leggyorsabb spárga ételét.
Az eredeti recept itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése