Dragomán Györgytől előbb a Máglyát olvastam, és csak később
bukkantam rá a spárga receptjére, mindkettő zseniális.
Én évek óta megrögzött spárga rajongó vagyok, hetekig szinte
minden nap tudok enni ebből a tavaszi zöldségből.
Gyorsan és könnyen
elkészíthető, köret, leves, főétel, reggeli, ebéd és vacsora is lehet belőle.
Szinte magától letörik a szár alsó része, amit nem használok
a sült vagy pirított ételekbe, csak levesbe vagy alaplének főzöm meg.
Egy bökkenő van csak, az olasz, osztrák és német
piacok, boltok sokkal többféle spárgát kínálnak, mint a hazaiak.
Itt a vidéki végeken van olyan szupermarket, ahol még engem
néznek ufónak, hogy mit is keresek...ja, van konzerv a harmadik sorban. ja, az
nekem nem kell, köszönöm....
Na, ilyenkor, néha hiányzik a nagyvilág.
De akkor
nosztalgiázok a fotókon, és kiválasztom az egyféle spárga kupacból a nekem
legszebbet, és jól megsütöm, ahogy Dragomán György.
Hozzávalók: zöld spárga, zsiradék, balzsamecet, só, bors
Elkészítés: A megmosott és rusztikusan feldarabolt zöld spárgát pirítsd meg
vajon, vagy kacsazsíron, szórd meg sóval és borssal, és kevergesd 3-4 percig a
serpenyőben. Ezután löttyints hozzá egy gondolatnyi balzsamecetet; sistereg,
zubog és lágyan rákaramellizálódik a zöld spárgára.
Még egy-két perc pirítás,
serpenyő megrázás, keverés, és kész is az ebéd, vagy vacsora.
Ennél egy fokkal egyszerűbb a balzsam ecet nélküli pirítás,
én ahhoz időnként lágy tojást szoktam készíteni. Vagy nyakon öntöm felvert tojással.
Vagy reszelek rá egy kis parmezánt. Vagy pirítok hozzá sonkát. Ez máris hatféle
spárgaétel.
A balzsamecet egy plusz, különleges ízt ad a spárgának,
kicsit savas, kicsit édes, igazi összjátéka az ízeknek.
Olvasd el te is a Máglyát, és készítsd el a világ
leggyorsabb spárga ételét.
Az eredeti recept itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése