Keresés ebben a blogban

2014. november 2., vasárnap

Bonne Chance


Valószínűleg kevesen autóznak egy ebédért 160 km-t, mi megtettük, igazi úttalan zalai utakon kanyarogva jutottunk el Bázakerettyére, az erdőszéli étterembe, a Bonne Chanceba, ahol a legmagasabb minőséget kaptuk.
Szinte nem hittem el, amit látok, a berendezés, a teríték, és az ételsor is kifogástalan volt, nem véletlenül kaptak 11 pontot a Gault & Millauban.
Az étlapon hagyományos zalai ételek is szerepelnek, dödölle, prósza, házi krémes. A választék szezonális alapanyagokra épül, az ételek elnevezése egyértelmű, de az elkészítés módjáról szívesen ad tájékoztatást a kedves, mosolygós felszolgálóhölgy.

Házi májkrém
Míg várjuk az első fogást, a ház üdvözlő falatkájával, házi májkrémmel és friss kenyérrel készítjük fel magunkat az íz kavalkádra.
Előételnek egy szarvas gulyást és mentás, tésztában sült mézes kecskesajtot kérünk. Mindkettő ízekben gazdag, kellemes élmény, és a tálalás is tetszik.

Szarvasgulyás

Kecskesajt ropogós tésztában

Főételként dödöllét és tökfőzeléket kértünk. Igen. Étteremben tökfőzeléket. Meg dödöllét.
Persze, ezek igazi, otthoni zalai parasztételek, bárki összedobja itt a környéken, minek is ezért étterembe menni?
A képek nyilván nem adják vissza az élményt. A dödölle tökéletes, gyönyörűen van tálalva, a legjobb példa arra, hogy egy egyszerű étel megállja a helyét egy csúcsminőségű konyhában is.

Dödölle

A tökfőzelék pedig mesés, ne gondolj a liszttel habart, ragacsos menzai élményre, még az otthoni legfinomabb változat is elsikkad emellett.

Tökfőzelék

Hallottam már éttermek, hotelek próbálkozását, hogy főzeléket kínálnak a vendégeknek-persze, az ilyen újragondolt formákat-de valahogy a nagyközönség még nem vevő rá. Ha a főzelék szót halljuk, akkor a Főzelékfalós, menzai változatok jutnak eszünkbe. Pedig a zöldséget pürésítve mindenféle liszt és keményítő nélkül is elérhetjük a főzelék állagot, otthon is.
Vagy egy új szót kell a liszt nélküli főzelékre kitalálni, vagy nagyobb nyilvánosságot kell kapnia az új hullámos elkészítési módoknak.
Anno, a Gasztrowerkben Vomberg Frigyestől kaptunk jó tippeket, itt olvashatod a főzelékek titkait.
Vissza Bázakerettyére.
Az ebéd csúcsa többnyire a desszert, ha az tökéletes, még egy közepes főételre is jobb szívvel emlékszik az ember, de ha a desszert nem sikerül, akkor a legjobb menüsort is agyonüti a befejezés.
A mangós csokitorta vanília fagyival és a gyümölcsszószos házi krémes méltó befejezése volt az ebédnek.

Mangós csokoládé torta

A krémes tésztája roppant, a krém meseszépen ült a közepén, fantasztikus ízélményt adott a vanília az erdei gyümölcs öntettel. A torta mellé tálalt vanília fagyiért nyári szezonban külön is eljönnék ide.

Krémes

Az árak? Teljesen elfogadható ár-érték arány, semmivel sem fizettünk többet, mint egy keszthelyi vagy hévízi étteremben, de az élmény, amit kaptunk, sokkal jobb volt.
És hogy össze lehet-e hasonlítani az Öreg Haranggal? 
Nem. Szerencsére nem. Teljesen más jellegű a két hely, az Öreg Harang egy tökéletes kisvendéglő kemencével, fantasztikus konyhával és laza hangulattal, a BonneChance pedig egy elegáns gasztroköltemény, ahogy a tulajdonosok is nevezik.
Bázakerettye nincs messze az M7-es autópályától, szerintem megéri elautózni idáig. És a hotelszobák is nagyon szépek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése