Valószínűleg kevesen autóznak egy ebédért 160 km-t, mi
megtettük, igazi úttalan zalai utakon kanyarogva jutottunk el Bázakerettyére, az erdőszéli
étterembe, a Bonne Chanceba, ahol a legmagasabb minőséget kaptuk.
Szinte nem
hittem el, amit látok, a berendezés, a teríték, és az ételsor is kifogástalan
volt, nem véletlenül kaptak 11 pontot a Gault & Millauban.
Az étlapon hagyományos zalai ételek is szerepelnek, dödölle,
prósza, házi krémes. A választék szezonális alapanyagokra épül, az ételek
elnevezése egyértelmű, de az elkészítés módjáról szívesen ad tájékoztatást a
kedves, mosolygós felszolgálóhölgy.
Házi májkrém |
Míg várjuk az első fogást, a ház üdvözlő falatkájával, házi
májkrémmel és friss kenyérrel készítjük fel magunkat az íz kavalkádra.
Előételnek egy szarvas gulyást és mentás, tésztában sült
mézes kecskesajtot kérünk. Mindkettő ízekben gazdag, kellemes élmény, és a
tálalás is tetszik.
Szarvasgulyás |
Kecskesajt ropogós tésztában |
Főételként dödöllét és tökfőzeléket kértünk. Igen.
Étteremben tökfőzeléket. Meg dödöllét.
Persze, ezek igazi, otthoni zalai parasztételek, bárki
összedobja itt a környéken, minek is ezért étterembe menni?
A képek nyilván nem adják vissza az élményt. A dödölle
tökéletes, gyönyörűen van tálalva, a legjobb példa arra, hogy egy egyszerű étel
megállja a helyét egy csúcsminőségű konyhában is.
Dödölle |
A tökfőzelék pedig mesés, ne gondolj a liszttel habart,
ragacsos menzai élményre, még az otthoni legfinomabb változat is elsikkad
emellett.
Tökfőzelék |
Hallottam már éttermek, hotelek próbálkozását, hogy
főzeléket kínálnak a vendégeknek-persze, az ilyen újragondolt formákat-de
valahogy a nagyközönség még nem vevő rá. Ha a főzelék szót halljuk, akkor a Főzelékfalós,
menzai változatok jutnak eszünkbe. Pedig a zöldséget pürésítve mindenféle liszt
és keményítő nélkül is elérhetjük a főzelék állagot, otthon is.
Vagy egy új szót kell a liszt nélküli főzelékre kitalálni,
vagy nagyobb nyilvánosságot kell kapnia az új hullámos elkészítési módoknak.
Anno, a Gasztrowerkben Vomberg Frigyestől kaptunk jó tippeket, itt olvashatod a főzelékek titkait.
Anno, a Gasztrowerkben Vomberg Frigyestől kaptunk jó tippeket, itt olvashatod a főzelékek titkait.
Vissza Bázakerettyére.
Az ebéd csúcsa többnyire a desszert, ha az tökéletes, még
egy közepes főételre is jobb szívvel emlékszik az ember, de ha a desszert nem
sikerül, akkor a legjobb menüsort is agyonüti a befejezés.
A mangós csokitorta vanília fagyival és a gyümölcsszószos
házi krémes méltó befejezése volt az ebédnek.
Mangós csokoládé torta |
A krémes tésztája roppant, a krém meseszépen ült a közepén,
fantasztikus ízélményt adott a vanília az erdei gyümölcs öntettel. A torta
mellé tálalt vanília fagyiért nyári szezonban külön is eljönnék ide.
Krémes |
Az árak? Teljesen elfogadható ár-érték arány, semmivel
sem fizettünk többet, mint egy keszthelyi vagy hévízi étteremben, de az élmény,
amit kaptunk, sokkal jobb volt.
És hogy össze lehet-e hasonlítani az Öreg Haranggal?
Nem.
Szerencsére nem. Teljesen más jellegű a két hely, az Öreg Harang egy tökéletes
kisvendéglő kemencével, fantasztikus konyhával és laza hangulattal, a BonneChance pedig egy elegáns gasztroköltemény, ahogy a tulajdonosok is nevezik.
Bázakerettye nincs messze az M7-es autópályától, szerintem
megéri elautózni idáig. És a hotelszobák is nagyon szépek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése