A Listi kikötőben
minden kedden és pénteken lehet friss, főzött koktélrákokat venni egy
helyi halásztól.
Paul’s Krabben-hirdeti a felirat a kis halászhajón és a
bódén is. Paul 90 éves, de én csak hatvannak gondoltam, biztos a sós levegő
konzerválja és tartja fitten.
A mai napig kimegy a tengerre, és halászik.
Szerinte a krabben akkor a legfinomabb, ha a sós
tengervízben megfőzi, és nem ízesíti semmivel. Mintha mogyorót majszolnának
vagy chipset, úgy eszik a turisták is zacskóból a finom falatokat.
Paul megtanít arra, hogy a rákot a fejétől a harmadik
szelvénynél kell megtörni, 2 mm-t előre, 2 mm-t hátra kell mozdítani a páncélt,
majd a farokrésznél kell meghúzni, és egyből kicsúszik a finom husi, amit
egyből bekaphatsz.
Vettem is ma fél kg pucolatlan falatkát, pár tésztavacsihoz
elég is lesz nekünk.
Egy részéből most készítettem aszalt paradicsommal
bolondított krabbenes tésztát, a többi pedig a fagyasztóban várja a sorsát.
Az aszalt paradicsomos rákos tészta hozzávalói:
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál aszalt paradicsom
Vaj a sütéshez
Só
Bors
rozmaring
Elkészítés:
A tésztát 11 perc alatt megfőzöm. Közben a
fokhagymagerezdeket felaprítom, és megpirítom a vajon. Hozzáadom az aszalt
paradicsomot, a paradicsomlét, sózom, fűszerezem még kicsit, aztán mehetnek
bele az előfőzött pucolatlan rákocskák. Egy kicsit öntök hozzá a tészta
főzőlevéből, még egy kevés vajjal fényezem. Összekeverem a tésztával és
kezdődhet a cupákolás a paradicsomos rákocskákkal.
Elméletben és paradicsomszósz nélkül sokkal könnyebb
megpucolni a krabbeneket, első randis vacsira csak akkor főzd így, ha biztos
malackodni akarsz.
Jó étvágyat!
Én is ki fogom próbálni, bár nem lesz olyan finom, mint a Tiéd Szilva, mert itt csak mirelitet lehet kapni!
VálaszTörlésPussssziiii!
Már én is próbáltam fagyasztottból is, úgy is finom!
Törlés