Különleges estén vagyunk túl, a balatonszemesi Kistücsök
Étterem volt a vendége a hévízi Macchiato Caffenak.
Igazi élménymunka volt nekem az est megszervezése az első
pillanattól kezdve. Minden hétre szeretnék hasonlót! J
Nézzük, mit tudott megmutatni a kínálatából a Balaton
legjobb étterme egy viszonylag kicsi hévízi kávézóban. Jahni László séf és
Turcsis Gábor az előkészített ételsort tálalta nálunk, tökéletesen megmutatva a
Balaton régió legfinomabb ízeit.
Az est házigazdája Csapody Balázs minden fogásról mesélt, az
ő szavai és Légli Géza kiváló borai kísérték a vacsorát.
A köszöntő szavakhoz a Kislaki Bormanufaktúra Chardonnay
Pezsgőjét (2012) kortyoltuk.
Megtudtuk, hogy a menüsor összeállításánál a legfontosabb
szempont a szezonális és helyi alapanyagok felhasználása volt, ugyanúgy, mint
az étteremben.
Üdvözlő falatként tejfölben úszó céklakaviárt kaptunk
Jánoshegy Rizlinggel. A kis pohárnyi hófehér krémes tejfölön úszkáló
céklabuborékok igazi játékos nyitányt adtak az estéhez.
A játékosság a kezdő fogásban is megmutatkozott, hiszen
Somogyi sajtválogatással kezdte Jahni László a vacsoránkat. A könnyű, lágy sajtok
fűszerbe forgatva vagy tökmagolajjal locsolva egy roppanós sajtkérgen frissen
sütött házi kenyérrel nagyon jól alapnak bizonyultak.
Az olajos nyurgaponty kis befőttesüvegben érkezett friss
kenyér lepénykével. Igazi balatoni fogás (illetve Balatoni vízgyűjtő területről
származó fogás), de egy elfeledett halkészítési mód. Első ránézésre egy jobb
tonhalkonzervnek tűnik ez az étel, de felejtsd el az agyonolajozott vagy sós
ízeket. Itt tömény halhúst kaptunk, nem is tudom, a són és olajon kívül fűszerezték-e
valamivel.
Minden ételnél fontos volt, hogy a húsok ízei naturálisak
maradtak, nem a fűszerekkel játszott a séf, hogy elnyomja az ízeket, hanem pont
ellenkezőleg, megmutatta, milyen lehetőségek vannak akár a halban, akár az
anguszmarhában vagy kacsában.
A következő fogás édeskömény salátán tálalt anguszmarha
tatár volt kapribogyóval és friss grissinivel. A kézzel szelt marhahús épp egy
kevés fűszerezést kapott, nagyon illett hozzá a savanykás édeskömény, és Légli
Géza Pirosbor Sillere (2013). A bor savai tökéletesen kiegészítették a fogást,
a hosszan lecsengő íz pedig ráerősített a tatár zamatára.
A leves igazi sokk volt. Egy pohárnyi káposzta krémleves
hurkával első hallásra és első látásra is meghökkentő volt. Igazi hagyományos
téli étel a savanyú káposzta leves, ebben a pohárban benne volt minden íz, amit
a nagymamák és anyukáink konyhájában éreztünk. Csak pürésítették. Nem tudom,
melyik nagymama engedné meg, hogy turmixgépbe öntsd otthon a káposztalevesét,
de szerintem próbáljátok ki, igazi extrém élmény, főleg egy falat véres
hurkával.
A fő fogásra már igazán jó hangulat volt a kávézóban,
szerintem senki nem bánta meg, aki eljött, a poharak és evőeszközök csengését
hallgatva mindenki elégedettnek tűnt.
A kacsamelles tányérra gránátalma és póréhagymás burgonyahab
valamint kacsakolbász került, hozzá hosszú lecsengésű Jánoshegy Kékfrankost
(2013) kortyoltunk.
A rosé kacsa omlott a szájban, hozzá a roppanós gránátalma
falatok visszahozták az üdvözlő cékla játékosságát.
Nálam a desszert dönti el egy vacsora sikerességét, a körte
sós karamellel nem okozott csalódást.
Egy nagyon egyszerűen elkészített desszertet kaptunk, sós karamell krémmel és morzsatésztával. Kevés
ízesítővel, de annál meghökkentőbb fűszerekkel dolgozott a séf, hiszen a körtére frissen őrölt
borsot is szórtak. A Kislak 2011 méltó befejezése volt a vacsorának.
Köszönöm, köszönjük Csapody Balázsnak, Jahni Lászlónak,
Légli Gézának és Turcsics Gábornak, hogy elhozták Hévízre a csúcsgasztronómiát!
És köszönöm a Macchiato csapatnak, hogy ezt megcsináltuk!
Akkor szeretném megjegyezni: Nagyon kedves és barátságos hely a Macchiato és a személyzete. Igazi élmény munka volt, köszönjük!
VálaszTörlésRemélem lesz folytatás,mert ott szeretnék lenni a következő gasztroprogramotokon!
VálaszTörlésNagyon jó este volt,Hévízen ez a minőség,sőt,a környéken ismeretlen,hiába baróznak egy hegyi kiséttermet,azért ez volt a top....
VálaszTörlésAz olajoshalreload ütött.....