Gratulálok a Balatoni Körnek első Vince Awards Legaktívabb
társulás díjáért!
Miért fontos nekem vagy neked a Balatoni Kör?
Mert ők azok a
balatoni vendéglátósok, akik túlmutatnak a hekk és lángos élményen a pancsolt
borokkal társulva, és a minőségi vendéglátást népszerűsítik a tó körül.
Elvük, hogy a Balaton egész évben tud adni élményeket,
céljuk, hogy a minőségi alapanyagokon keresztül mutassák be a régió ízeit a
vendégeknek.
Borászok, éttermek, cukrászdák a kör tagjai, bővebben az alábbi linken olvashatsz róluk.
A társulás egyrészt bizonyítja, hogy az amúgy egymásnak
konkurenciájaként is működő tagok a közös összefogással hogy tudnak együtt
dolgozni, hogy tudnak a szívügyük, a Balaton mellett kampányolni.
A Balaton bora |
Ehhez kell az a szakmai tudás, ami túlmutat a szőlész és
borász vagy séf, cukrász mesterségen, kell az az üzleti és marketing szemlélet,
amit ők közösen, együtt, Balatoni Körként is képviselnek.
Közös
borkóstolók körbe a parton vagy csak egy-egy borozás, vacsora a tagok
valamelyikénél?
Bármelyiket
is választod, minőségi élményt kapsz.
Az előző évi
szezonnyitó rendezvényükről és a keszthelyi Fröccsteraszon elkészített Balaton
boráról már írtam, de olvashattátok a legjobb balatoni krémes, a Bergmann krémes történetét és a Miakő Étterem bemutatását is.
A legutóbbi
közös körös rendezvényük a télzáró kóstoló volt a balatonszemesi Kistücsök
Étteremben, ahol az étlapról választott ételekhez a Balatoni Kör tagjai kínálták
boraikat. Itt kóstoltam meg először a Sabar Olaszrizling Móroczot, és a
sárgaborsóról tartott véleményem is egy csapásra megváltozott Jahni László séf
krémlevese után. A levendulazselés májas krém vagy a vaddisznós tészta pedig
csopaki rizling sorral volt tökéletes.
Legutóbbi
körös élményem a Laposa teraszon üldögélés, iszogatás volt.
Kilátás a Laposa birtokról, háttérben a Fonyódi dombok |
Nehéz szavakat
találni egy olyan pazar kilátással rendelkező hely hangulatáról, ahol alattunk
fekszik a Badacsonyi hegy, ahol megmutatják, hogy innét, az "Isten meredekje" dűlőről szüretelték azt a szőlőt, aminek a borát, a Laposa PiNot kortyolgatom. A virágos illatú szürkebarát felejthetetlen mineralitással igazi vulkáni bor.
PiNo-szürkebarát |
A szőlőmagolajba tunkolt házi kenyér és felszolgálók udvariassága, szakmai
tudása sem okozott csalódást.
Szőlőmagolaj és szőlőlé |
Még csak az első napsugarak melegítették a
hegyoldalt és bennünket, de a szikrázó fények és a meleg már rügyezésre
buzdítják a fákat, szőlőket.
Akár
megállhatna az idő és a Föld, nem akarsz, nem akarok továbbmenni; a Balaton
örök szerelem, nem lehetek elég hálás a sorsnak, hogy ide születtem.
Badacsony Szigligetről, 2015.03.08. |
Nem
véletlenül tudnak a balatoni lányok sírva fakadni a világ bármelyik részén a
honvágytól, amikor a Balatoni tanúhegyeket meglátják. Azt hiszem, nekünk szükségünk
van az életben maradáshoz a tüzes, vulkáni borokra és a balatoni nappalokra, éjszakákra.
Szépkilátó, nyár, Balatongyörök |
Tavaszra és
nyárra nem is kívánok nektek és magamnak jobb programot, mint körbejárni és kóstolni
a Balatont!
mikor indulunk a balatoni körre? bicajjal? borkóstolóval?
VálaszTörlés