Keresés ebben a blogban

2015. március 9., hétfő

Balatoni Kör

Gratulálok a Balatoni Körnek első Vince Awards Legaktívabb társulás díjáért!
Miért fontos nekem vagy neked a Balatoni Kör? 
Mert ők azok a balatoni vendéglátósok, akik túlmutatnak a hekk és lángos élményen a pancsolt borokkal társulva, és a minőségi vendéglátást népszerűsítik a tó körül.
Elvük, hogy a Balaton egész évben tud adni élményeket, céljuk, hogy a minőségi alapanyagokon keresztül mutassák be a régió ízeit a vendégeknek. 
Borászok, éttermek, cukrászdák a kör tagjai, bővebben az alábbi linken olvashatsz róluk.
A társulás egyrészt bizonyítja, hogy az amúgy egymásnak konkurenciájaként is működő tagok a közös összefogással hogy tudnak együtt dolgozni, hogy tudnak a szívügyük, a Balaton mellett kampányolni.

A Balaton bora
Ehhez kell az a szakmai tudás, ami túlmutat a szőlész és borász vagy séf, cukrász mesterségen, kell az az üzleti és marketing szemlélet, amit ők közösen, együtt, Balatoni Körként is képviselnek.
Közös borkóstolók körbe a parton vagy csak egy-egy borozás, vacsora a tagok valamelyikénél? 
Bármelyiket is választod, minőségi élményt kapsz.
Az előző évi szezonnyitó rendezvényükről és a keszthelyi Fröccsteraszon elkészített Balaton boráról már írtam, de olvashattátok a legjobb balatoni krémes, a Bergmann krémes történetét és a Miakő Étterem bemutatását is.

A legutóbbi közös körös rendezvényük a télzáró kóstoló volt a balatonszemesi Kistücsök Étteremben, ahol az étlapról választott ételekhez a Balatoni Kör tagjai kínálták boraikat. Itt kóstoltam meg először a Sabar Olaszrizling Móroczot, és a sárgaborsóról tartott véleményem is egy csapásra megváltozott Jahni László séf krémlevese után. A levendulazselés májas krém vagy a vaddisznós tészta pedig csopaki rizling sorral volt tökéletes.

Legutóbbi körös élményem a Laposa teraszon üldögélés, iszogatás volt. 

Kilátás a Laposa birtokról, háttérben a Fonyódi dombok
Nehéz szavakat találni egy olyan pazar kilátással rendelkező hely hangulatáról, ahol alattunk fekszik a Badacsonyi hegy, ahol megmutatják, hogy innét, az "Isten meredekje" dűlőről szüretelték azt a szőlőt, aminek a borát, a Laposa PiNot kortyolgatom. A virágos illatú szürkebarát felejthetetlen mineralitással igazi vulkáni bor.

PiNo-szürkebarát
A szőlőmagolajba tunkolt házi kenyér és felszolgálók udvariassága, szakmai tudása sem okozott csalódást.

Szőlőmagolaj és szőlőlé
Még csak az első napsugarak melegítették a hegyoldalt és bennünket, de a szikrázó fények és a meleg már rügyezésre buzdítják a fákat, szőlőket.
Akár megállhatna az idő és a Föld, nem akarsz, nem akarok továbbmenni; a Balaton örök szerelem, nem lehetek elég hálás a sorsnak, hogy ide születtem.

Badacsony Szigligetről, 2015.03.08.
Nem véletlenül tudnak a balatoni lányok sírva fakadni a világ bármelyik részén a honvágytól, amikor a Balatoni tanúhegyeket meglátják. Azt hiszem, nekünk szükségünk van az életben maradáshoz a tüzes, vulkáni borokra és a balatoni nappalokra, éjszakákra.

Szépkilátó, nyár, Balatongyörök

Tavaszra és nyárra nem is kívánok nektek és magamnak jobb programot, mint körbejárni és kóstolni a Balatont!



1 megjegyzés: