Keresés ebben a blogban

2011. december 14., szerda

Madártej

A néha a völgyre ereszkedő hatalmas fehér felhőkről jutott eszembe ez a kedvenc desszertem, amit lehet nagyon szeretni, de van, aki meg sem kóstolja. Talán a névadás nem volt szerencsés, ez a madártej dolog kissé bizarr. De maga az étel, az valami csoda. Főleg, amikor anyu készíti el.

Mi is kell hozzá? Sok tojás, innét a madár, és persze tej is.

Hozzávalók a habhoz:

6 tojás fehérje

9 evőkanál kristálycukor

Hozzávalók az „alapléhez”:

2 l tej

6 tojás sárgája

1 vanília rúd

6 evőkanál cukor

1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Először a tojásfehérjéből és cukorból verünk kemény habot, majd kanállal meleg vízbe szaggatjuk, és oldalanként másfél percig főzzük. Mi nem gőzfürdőben és nem zubogó forró vízben főzzük, hanem csak lassan gyöngyöző meleg vízben. A kész madárhabot abba a tálba tesszük, amiben tálaljuk.

A tejből 1,5 dl-t a tojás sárgával, 6 evőkanál cukorral és a liszttel csomómentesre keverünk, közben a maradék tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk. Ha forr, hozzáöntjük a tojásos masszát, és sűrűre forraljuk.

Még melegen nyakon öntjük a habokat, és kihűtjük.

Van, aki csak tálaláskor helyezi a habokat a vaníliás lére, és van, aki egy kis karamellával tuningolja a fehér halmokat. Mi otthon szeretjük, ha a fehér habok kicsit még megszívják magukat a vaníliás lével. Általában szombaton este készítjük el, és vasárnap ebéd után a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése