Keresés ebben a blogban

2011. december 17., szombat

Diós csodakifli

Ezt az adventi sütit anyukám egész évben süti, nincs az a mennyiség, amit ne tudnánk megenni belőle. Volt már szülinapos édesség, lakodalmi sütemény, de a karácsonyi időszakban a legfinomabb.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt

10 dkg vaj

Egy csipet só

Fél kis kanál ecet

4 tojás sárgája

Fél doboz tejföl

Olaj és liszt a kenéshez

Töltelék:

4 tojás fehérje

10 dkg darált dió

15 dkg porcukor

Egy kevés citromlé

Elkészítés:

A tészta hozzávalót összegyúrjuk, és 2 cipót formázunk belőle. Mácsik tészta vastagságúra sodorjuk, majd megkenjük olajjal, megszórjuk liszttel, és rudat tekerünk belőlük. Így leveles, réteges lesz a tésztánk. Másfél órát pihentetjük, aztán kisujjnyi vastag szeleteket szelünk a rudakból, és ezeket egyenként kávéscsésze aljnyi méretre sodorjuk.

A töltelékhez a tojásfehérjét cukor nélkül habbá verjük, és ebbe tesszük a darált diós porcukros keveréket a kevés citromlével. A kis sodort karikákat egyenként megkenjük ezzel a masszával, majd újra felcsavarjuk a tésztákat.

Forró sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

Porcukorral, vagy anélkül esszük, akár több ezer kilométert is kibír fémdobozban, finom a tiroli hegyekben és Angliában is. Mivel elég macerás elkészíteni, csakis szeretettel együtt lesz tökéletes.

Ahogy az anyukám süti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése