Ezt az adventi sütit anyukám egész évben süti, nincs az a mennyiség, amit ne tudnánk megenni belőle. Volt már szülinapos édesség, lakodalmi sütemény, de a karácsonyi időszakban a legfinomabb.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
Egy csipet só
Fél kis kanál ecet
4 tojás sárgája
Fél doboz tejföl
Olaj és liszt a kenéshez
Töltelék:
4 tojás fehérje
10 dkg darált dió
15 dkg porcukor
Egy kevés citromlé
Elkészítés:
A tészta hozzávalót összegyúrjuk, és 2 cipót formázunk belőle. Mácsik tészta vastagságúra sodorjuk, majd megkenjük olajjal, megszórjuk liszttel, és rudat tekerünk belőlük. Így leveles, réteges lesz a tésztánk. Másfél órát pihentetjük, aztán kisujjnyi vastag szeleteket szelünk a rudakból, és ezeket egyenként kávéscsésze aljnyi méretre sodorjuk.
A töltelékhez a tojásfehérjét cukor nélkül habbá verjük, és ebbe tesszük a darált diós porcukros keveréket a kevés citromlével. A kis sodort karikákat egyenként megkenjük ezzel a masszával, majd újra felcsavarjuk a tésztákat.
Forró sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütjük.
Porcukorral, vagy anélkül esszük, akár több ezer kilométert is kibír fémdobozban, finom a tiroli hegyekben és Angliában is. Mivel elég macerás elkészíteni, csakis szeretettel együtt lesz tökéletes.
Ahogy az anyukám süti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése