Keresés ebben a blogban

2012. február 2., csütörtök

Raclette

A raclette nemes egyszerűséggel sült krumplira olvasztott sajt.
Hogy mitől különleges mégis?
Hát, a sajttól, ami igazi tehéntejből készül. Az alpesi országokban ebből pedig van elég, így ez az egyszerű étel is fenséges ízt kap.
A raclette svájci eredetű étel, állítólag egy wallisi szüret idején készült először, amikor egy szőlős pincében a szüretelők a késhegyükre szúrt sajtfalatkákat megolvasztották a szőlővesszők parazsán.
Van egy másik elmélet, eszerint egy hegyi pásztornak a tél vége felé a tábortűznél megolvadt a kezében a száraz sajtja, és hogy ne vesszen kárba, rákente a parázsban sült krumplijára.
Ma egy félbevágott kocsikerék-szerű eszköz segítségével készül a raclette az Alpok hüttéiben. Egy kerek hegyi sajtot, hat kg-os, félbevágnak, ezt helyezik az izzószállal ellátott kar alá. Mikor a sajt felső, vágott rétege olvadni kezd, egy raclette késsel lekaparják a folyós masszát a félbevágott sült krumplira.
És kész. Még sózzák, borsozzák, egy kis snidling, és fokhagymás tejföl kerül mellé, és kész a laktató ebéd. Vagy vacsora.
A kép egy finkenbergi hüttében készült, és ez a raclette nagyon finom volt. Síelőknek és jagetee- kirándulóknak kifejezetten ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése