Alapreceptként Tündi medvehagymás pogácsáját variáltam
anyukám kelt tésztájával, és ebből lett egy lágy, könnyen formálható alapom,
amiből kicsi perecek, kisebb-nagyobb fonott copfocskák lettek.
És ha kevés a tepsi, megtoldottam néhány grillezős
alutálcával-ezeken is szépre keltek és sültek a tészták.
Hozzávalók:
4 bögre liszt-ez kb fél kg
1 csomag porélesztő-nem találtam a boltban hagyományosat
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 felvert tojás a tészta tetejére
Elkészítés:
A lisztet összekevertem a sóval, cukorral, porélesztővel, majd
beledaraboltam a puha vajat és leöntöttem a langyos tejjel. Kézzel
összedolgoztam a tésztát, a vaj a tejtől és a kezemtől szépen beleolvadt a
masszába. Öt percig gyúrtam, ekkor már elvált az edény falától, és beletettem a
krémsajtot is.
Ezzel megint dagasztottam öt percig, majd konyharuhával
letakartam, és a meleg radiátor közelében 50 percig pihentettem. Igen, fűtünk
is. Napközben is.
Mivel nincs sodrófám, nem tudtam a megkelt tésztát elég
vékonyra nyújtani, ezért két cipóra szedtem, és nem pogácsát szaggattam belőle.
A cipókat tovább daraboltam, és lisztezett asztalon kézzel hengereket formáztam
belőlük. A hengereket pedig vagy összefontam, vagy még kisebbekre vágtam, és
kis pereceket formáztam belőlük. Egy adagba még reszelt sajtot is tekertem. Mindent
megkentem az enyhén felvert tojással.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon 15 perc alatt
készültek el. Az első adagot akkor tettem be sülni, amikor minden forma kész
volt, így még a tepsiben is keltek vagy negyed órát.
Kellemes fokhagyma illatú és ízű, aranybarna, belül puha
tésztát kaptam végeredményül.
Ha natúr krémsajttal készíted, ideális a gyerekeknek
tízóraira, uzsonnára is, fémdobozban pár napig tárolható.
És igen, a tenger ősszel is kék, és az égig ér.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése