Sokáig azt hittem, hogy a csülök pékné módra a kenyértésztában megsütött csülköt jelenti.
Igen, gasztrovonalon is vannak hiányosságok. Szóval, akkor mi köze is van a pékhez? És a péknéhez?
A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, majd amíg a pék délelőtt aludt, lassan elkészült a laktató ebéd, úgy, hogy a kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás.
Ha nincs kemencénk, az elektromos tűzhely is megteszi, és ha nem akarjuk egész délelőtt figyelgetni, mi történik a sütőben, akkor előfőzhetjük a csülköt.
A receptkeresgélésnél Ízbolygó leírását találtam a
legjobbnak, de módosítottam kicsit.
Hozzávalók az én péknés csülkömhöz:
1 nyers csülök-1,4 kg
4 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
4 kiskanál libazsír
Só
Bors
1 evőkanál méz
Elkészítés:
A csülköt kuktában egy órán át főztem, majd a főzőlében
hagytam kihűlni. Babérlevél nem volt itthon, a fokhagymát meg simán
kifelejtettem, így én sima, sós vízben főztem elő a csülköt. Egy éjszakát
rápihentünk a sütésre, eléggé izgultam, mi lesz belőle, mert még soha nem
sütöttem csülköt korábban.
A hagymákat megpucoltam, a vöröshagymát robosztus szeletekre
vágtam-ez nagyon jól megy, a fokhagymagerezdeket pedig elfeleztem.
Meghámoztam a krumplit, ezeket is szép nagyra szeltem, majd
beleszórtam az alufóliával bélelt tepsibe. Sóztam, borsoztam, majd a közepére
ültettem a félig főtt csülköt. Erre is hintettem a sóból, borsból, a biztonság
kedvéért a tepsi négy szélére egy-egy kiskanál libazsírt tettem, majd vagy 2dl
főzőlét öntöttem rá.
Befedtem az egészet alufóliával, és 180 fokos sütőbe toltam,
ahol 1,5 órát párolódott.
A mézet, a sört összekevertem még 2 dl főzőlével. A másfél óra
után a csülök bőrét bevagdostam, és megkenegettem a mézes lével.
Ezután még visszatoltam a sütőbe vagy fél órára. Háromszor
kentem még rá a sörös pácból, az utolsó öt percben a krumplikat újra letakartam
fóliával, mert nagyon pirultak, a csülökbőrnek meg még kellet egy kis idő.
Kiegészítésnek sörben párolt káposztát készítettem hozzá.
Az itteni savanyú káposzta kicsit más ízű, mint otthon, de
azért ehető lett.
Hozzávalók a sörös párolt káposztához:
20 dkg savanyú káposzta
1 fej lilahagyma
Olaj
Bors
1 kávéskanál erőspista
A vékony karikára szelt lilahagymát kevés olajon
megpirítottam, hozzákevertem a savanyú káposztát, felöntöttem a csülök
főzőlevével, majd a sörrel. Kevés borsot és erős pistát tettem még rá,
felforraltam, majd fedő alatt 5 percig pároltam. Kicsit csípős lett, de még
ehető.
A csülök nagyon puhára sült, a teteje kicsit ropogós lett.
Hú, büszke is vagyok magamra, nagyon finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése