Keresés ebben a blogban

2014. február 27., csütörtök

Maszlenyica, blincsiki

Kaviáros palacsinta
Mi az a maszlenyica? Ez az orosz farsang neve, amit a nagyböjt előtti héten tartanak. Vagyis most. 
És ez miért érdekes nekem? Mert orosz órán összejött a csoport a nálunk élő, magyarul tanuló oroszokkal, és bemutattuk egymásnak a farsangi szokásokat, ételeket.
Nekik nagyon érdekes volt a fánk: szalagos, túrós, csöröge, bennünket pedig elhalmoztak palacsintával.
Mert a maszlenyica idején, vagyis egy héten keresztül az oroszok minden nap esznek palacsintát, blincsikit.
Azt tartják, hogy a blini, blincsiki a nap jelképe, kerek is, sárga is, ideális tavaszköszöntő, téltemető étel.
Az alap tészta receptje nagyon sokféle, a tojás mellé kerül bele liszt, a búzalisztet sokszor keverik hajdinaliszttel, rizs vagy kukoricaliszttel. Folyadéknak a tej mellé vagy helyett kefírt és joghurtot is használnak, és nem ritka az élesztős változat sem.
A palacsinta tölteléke és feltekerési formája is nagyon változatos, édes-sós, csavart, hajtogatott, szeletelt palacsinta egyaránt előfordul a tányérokon.

Túrós blincsiki
Töltelék lehet lekvár, túró, különféle halak-lazac, tokhal, de van, hogy csak tejfölt vagy vajat kennek a tésztára. Nekem a kedvencem a krémsajttal töltött kaviáros palacsinta.

Mazsolás, élesztős blincsiki
Elég érdekes a sűrített tejjel meglocsolt palacsinta is, a sűrített tejet ők szgussonkinak hívják.
Ezen a héten nem csak a családok ünnepelnek otthon, hanem a moszkvai Vörös tér is egy óriási palacsintázóvá válik, úgy saccolják, idén kb. 600 ezer palacsintát sütnek majd.
A maszlenyica idején csütörtök este a fiataloknak meg kell látogatni az anyósukat, aki palacsintával vendégeli meg őket.
Lazacos blincsiki
Szombaton aztán az anyós megy vendégségbe, de ő előreküldi a kásának való magot, amit enni szeretne: ez lehet rizs, zab, köles, hajdina, árpa, búzatöret. Biztos, ami biztos….
Vasárnap a megbocsájtás napja van, ilyenkor mindenki bocsánatot kér az ismerősöktől minden kisebb-nagyobb vétkéért, és illik megbocsátani.
Vasárnap este ünnepélyesen elégetik a szalmából készített maszlenyica bábot, ami a tél és a harag szimbóluma. A hamut a termőföldekre szórják, ez biztosítja a bő termést.
Ha idén a farsangi fánk mellé palacsintát is ennél, próbáld ki a kaviáros változatot, nagyon finom!
A legfinomabb szalagos fánk receptjét itt találod.
Ha a farsangi evés-ivást szeretnéd kipihenni, gyere elHévízre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése