Keresés ebben a blogban

2014. február 22., szombat

Bock Bisztró a Balatonnál

Vonyarcvashegyen a Helikon Taverna épületében nyitott meg a Bock Bisztró Balaton 2014. február 20-án.
A kétszáz éves Festetics présház épületében igazán különleges helyszínen vacsorázhatunk, a teraszról gyönyörű kilátásunk van a Balatonra. 
A vacsora előtt a Festetics Pince múzeumában egy Figula Zenit kíséretében megismerkedhettünk a környéken folyó borkészítés több ezer éves történetével, a keszthelyi Balaton Múzeumtól kölcsönkapott kelta és római kori régészeti leletek, korabeli műtárgyak és 3 dimenziós filmek segítségével.

A pincelátogatást követően került sor az ünnepélyes bemutatkozó vacsorára, ahol jelen volt Bíró Lajos és Bock Józsi bácsi is.
A vacsora üdvözlőitala egy rozé gyöngyözőbor, a Bock Fanni volt. Ezt a könnyed illatú, kissé kesernyés lecsengésű elegáns bort Bock József az unokájáról nevezte el.


Az első felszolgált étel, a bisztró üdvözlő falata a Szajmóka Szent Jakab kagylóval igazán különleges társítás. A szajmóka a disznósajt és a kolbász közötti átmenet, hagyományos sváb étel. Ehhez kagylót kínálni igazán merész, de a végeredmény tökéletes lett. Nekem ugyan a szajmóka kissé csípős, de összességében kellemes élmény volt. Hozzá Bock Kadarka Selection járt, könnyed vörösbor tölgyfahordóban érlelve a villányi Fekete-hegy dűlőiről.


Előételként Kocsonyázott bélszíntatár érdekesen került az asztalra. Elmondhatatlanul érdekes, izgalmas íz és textúra kavalkád, nekem a kedvenc fogásom lett. A lágy kocsonyában megbújó bélszíntatár annyira könnyed és ízletes volt, hogy a titokért még visszakéretőzök a konyhára. Kísérő borként 2009-es Bock Cabernet Frank Selectiont kóstolhattunk. Ez a bor erős hozamkorlátozás mellett csak kimagasló évjáratokban készül, 24 hónapig érlelődik barrique hordóban, íze ettől lesz mélyen telt, színe gránátvörös. A fekete cseresznye illatú, bársonyos jellegű, de karakteres ízű testes bor az est csúcsbora volt, szerintem.


A vacsora levese Tormakrémleves céklagombóccal. A tálalás és a színek játéka lenyűgöző volt, a vörös céklalé kanalazgatás közben összevegyült a fehér tormalevessel, játékos, könnyed fogás volt, nekem kissé túl sok sajttal a gombócban, de ízlések és pofonok. A levest egy Bock Rajnai Rizling kísérte, egy tipikus fehérbor egy tipikus vörösboros vidékről.


A főétel Vajas borjúszegy volt velős csonttal. Nekem itt már kicsit sok volt a disznóság, a velős csont nélkül is el tudtam volna képzelni ezt a fogást, nem is nagyon fogyott a hatalmas csont legjavából. A borjúszegy omlós, zamatos, ízletes és bőséges volt. Nem is tudom szavakba foglalni, de most is ennék belőle, miközben ezt írom. Hozzá Bock Cuveet kortyoltunk.  Ez a pince zászlós bora, mely egy bordeaux-i típusú házasítás: Cabernet Sauvignon (60%), Cabernet Franc (30%) és Merlot (10%).


A desszert első hallásra nekem nem is desszert volt, mert a kapros-túrós rétes vagy lepény Zalában hagyományosan sós, és ami sós, az nálam nem meríti ki a desszert fogalmát. Nekem a vacsora végén egy falat édesség kell. Hát, itt kaptam, több falatnyit is, mert a kapros-túrós desszert mézédes volt, talán túlságosan is. A mézben úszó kapor, a zöld és fehér szín kavalkád, a lágy túró és a lepény tésztájának roppanóssága igazi játékos befejezése volt a vacsorának. Bármikor újrakóstolnám. A desszerthez desszertbor dukál, késői szüretelésű Bock Hárslevelű. A bor 40 év feletti tőkéken túlérett szőlőből készült, színe szalmasárga, illatában és ízében megjelent a hársfavirág, tökéletesen illet a mézes kapros-túróhoz.


Az étlapon balatoni halak és zalai ételek mellett a fővárosi Bock Bisztrókban megszokott fogások is szerepelnek, a borlapon a Bock borok mellett a Balatoni régió legjobb borai is megtalálhatók.

Sok sikert kívánok a Bock Bisztró Balatonnak, kóstoljátok meg ti is, ha erre jártok.
És persze vacsora előtt vagy után gyertek  el Hévízre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése