Vonyarcvashegyen
a Helikon Taverna épületében nyitott meg a Bock Bisztró Balaton 2014. február 20-án.
A kétszáz
éves Festetics présház épületében igazán különleges helyszínen vacsorázhatunk,
a teraszról gyönyörű kilátásunk van a Balatonra.
A vacsora előtt a Festetics
Pince múzeumában egy Figula Zenit kíséretében megismerkedhettünk a környéken
folyó borkészítés több ezer éves történetével, a keszthelyi Balaton Múzeumtól
kölcsönkapott kelta és római kori régészeti leletek, korabeli műtárgyak és 3
dimenziós filmek segítségével.
A pincelátogatást követően
került sor az ünnepélyes bemutatkozó vacsorára, ahol jelen volt Bíró Lajos és
Bock Józsi bácsi is.
A vacsora
üdvözlőitala egy rozé gyöngyözőbor, a Bock Fanni volt. Ezt a könnyed illatú,
kissé kesernyés lecsengésű elegáns bort Bock József az unokájáról nevezte el.
Az első
felszolgált étel, a bisztró üdvözlő falata a Szajmóka Szent Jakab kagylóval
igazán különleges társítás. A szajmóka a disznósajt és a kolbász közötti
átmenet, hagyományos sváb étel. Ehhez kagylót kínálni igazán merész, de a
végeredmény tökéletes lett. Nekem ugyan a szajmóka kissé csípős, de
összességében kellemes élmény volt. Hozzá Bock Kadarka Selection járt, könnyed
vörösbor tölgyfahordóban érlelve a villányi Fekete-hegy dűlőiről.
Előételként
Kocsonyázott bélszíntatár érdekesen került az asztalra. Elmondhatatlanul
érdekes, izgalmas íz és textúra kavalkád, nekem a kedvenc fogásom lett. A lágy
kocsonyában megbújó bélszíntatár annyira könnyed és ízletes volt, hogy a
titokért még visszakéretőzök a konyhára. Kísérő borként 2009-es Bock Cabernet
Frank Selectiont kóstolhattunk. Ez a bor erős hozamkorlátozás mellett csak
kimagasló évjáratokban készül, 24 hónapig érlelődik barrique hordóban, íze ettől
lesz mélyen telt, színe gránátvörös. A fekete cseresznye illatú, bársonyos
jellegű, de karakteres ízű testes bor az est csúcsbora volt, szerintem.
A vacsora
levese Tormakrémleves céklagombóccal. A tálalás és a színek játéka lenyűgöző
volt, a vörös céklalé kanalazgatás közben összevegyült a fehér tormalevessel,
játékos, könnyed fogás volt, nekem kissé túl sok sajttal a gombócban, de
ízlések és pofonok. A levest egy Bock Rajnai Rizling kísérte, egy tipikus
fehérbor egy tipikus vörösboros vidékről.
A főétel
Vajas borjúszegy volt velős csonttal. Nekem itt már kicsit sok volt a
disznóság, a velős csont nélkül is el tudtam volna képzelni ezt a fogást, nem
is nagyon fogyott a hatalmas csont legjavából. A borjúszegy omlós, zamatos,
ízletes és bőséges volt. Nem is tudom szavakba foglalni, de most is ennék
belőle, miközben ezt írom. Hozzá Bock Cuveet kortyoltunk. Ez a pince
zászlós bora, mely egy bordeaux-i típusú házasítás: Cabernet Sauvignon (60%),
Cabernet Franc (30%) és Merlot (10%).
A desszert
első hallásra nekem nem is desszert volt, mert a kapros-túrós rétes vagy lepény
Zalában hagyományosan sós, és ami sós, az nálam nem meríti ki a desszert
fogalmát. Nekem a vacsora végén egy falat édesség kell. Hát, itt kaptam, több
falatnyit is, mert a kapros-túrós desszert mézédes volt, talán túlságosan is. A
mézben úszó kapor, a zöld és fehér szín kavalkád, a lágy túró és a lepény
tésztájának roppanóssága igazi játékos befejezése volt a vacsorának. Bármikor
újrakóstolnám. A desszerthez desszertbor dukál, késői szüretelésű Bock
Hárslevelű. A bor 40 év feletti tőkéken túlérett szőlőből készült, színe
szalmasárga, illatában és ízében megjelent a hársfavirág, tökéletesen illet a
mézes kapros-túróhoz.
Az étlapon balatoni
halak és zalai ételek mellett a fővárosi Bock Bisztrókban megszokott fogások is
szerepelnek, a borlapon a Bock borok mellett a Balatoni régió legjobb borai is
megtalálhatók.
Sok sikert
kívánok a Bock Bisztró Balatonnak, kóstoljátok meg ti is, ha erre jártok.
És persze vacsora előtt vagy után gyertek el Hévízre.
És persze vacsora előtt vagy után gyertek el Hévízre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése