Keresés ebben a blogban

2010. november 21., vasárnap

Főzz főzeléket!


Vomberg Frigyessel újraértelmeztük a főzelékkészítést, és csorgó nyállal hallgattuk a finomabbnál finomabb recepteket.
Mondanom sem kell, hogy a menzán belénk vert lisztes ragacs csak elrettentő példa volt, hogy az utálatos főzelékből mennyei ízorgiát készítettünk. Sajnos csak fejben.
Tökfőzelékekből is 8-10 különböző receptet hallottunk, azonos alapanyagokból más technológiával egészen más ízű csodákat készíthetünk.
Két dolog tilos: túlfőzni a zöldséget és liszttel semlegesíteni az ízeket!
Ha a zöldségeket az elején sózzuk, akkor vizet engednek, veszítenek élvezeti értékükből.
Sűrítésnél a tejszín édessé teszi a zöldséget, a rántás agyoncsapja az ízeket, a liszt pedig mindent elnyom. Használjunk krumplit vagy a készülő főzelékzöldséget a sűrítéshez!

Babfőzelék:
Főzzük meg az erdélyi szalonnát, majd ennek főzőlevével készítsük el a fejtett babot. Annyi lével öntsük fel, ami épp, hogy ellepi, és főtt gesztenye állagúra főzzük. Két kanál babot turmixoljunk össze tejföllel, ezzel sűrítünk majd.
Zellerzöldet, sült kápia paprikát és fokhagymát tegyünk még bele.
A tetejére pedig a pirított szalonnát és konfitált hagymát rakjunk. Nymmm.

Finomfőzelék:
Ne egyben készüljenek a zöldségek, mert akkor átveszik egymás ízét, színét!
Répát, karalábét, parajt és borsót tegyünk bele.
A borsót max. 3 percig kell főzni, azután csak visszakeményedik és veszít élvezeti és táplálék értékéből. De párolhatjuk vajon is, szintén rövid ideig.
A sárgarépát vajon pároljuk össze petrezselyemmel.
A karalábét is pároljuk meg.
A parajleveleket fokhagymás vajon futtassuk át, de ne essen össze minden levél, tényleg, csak nagyon rövid időre van szüksége.
A külön elkészített zöldségeket csak a végén keverem össze. Valamelyik összetevőjéből alaplével turmixolok a sűrítéshez, a végén pedig borsóhabbal tálalom.


A főzelék önmagában is megállja a helyét, de tálalhatjuk hússal is, hamarosan ehhez is adom az új ötleteket!

Jó étvágyat, és várom a visszajelzéseiteket egy-egy kipróbált ételről!

2 megjegyzés:

  1. ...ma tökfőzeléket főztem Áronnak, pontosan úgy ahogy írtad:D
    Vagyis ahogy nem kellett volna:D
    De megette;)

    VálaszTörlés
  2. Hat ez a legnagyobb gondom, hogy a magyar receptek tobbsege valahogy igy kezdodik: Főzzük meg az erdélyi szalonnát... Hmm, de nem egy muszlim orszagban... Valaki kuldjon egy kis szalonnat! :) R

    VálaszTörlés