Keresés ebben a blogban

2011. december 4., vasárnap

Mi az a Krapfen?

Ezen a heten a tiroli adventi väsärokat neztük es kostoltuk sorra.


Voltunk Innsbruck több väsäräban, es Mayrhofenben.

Hogy mi a különbseg az otthoni Vörösmarty-teri vagy egyeb adventi väsär, es az oszträk kipakoläsok között?

Igazäbol mindenhol a karäcsonyi väsärläsra csäbitanak, helyi kezmüvesek es termelök termekeit vehetjük meg aranyäron, es ihatjuk a forralt bort, puncsot, forro csokit, a kölcsönözhetö vagy megväsärolhato ünnepi bögrekböl. Es amig otthon mergelödünk egy 600 Ft-os forrocsokin vagy 800 Ft-os forralt boron, addig az oszträkok fizetesehez simän belefer a 3 vagy 4 euros meleg ital.

Igazäbol nem is a forint/euro ärfolyam alapjän szämolunk, hanem hogy ez mennyi borravalonk, vagy hänyad resze a fizetesünknek. Es igen, belefer hetente többször, hogy ilyenekre költsünk.

Innsbrukban, ahol kocsival voltam a forro csokit, a hegyi sajtokat, sonkäkat, es igazi Bratwurstot teszteltünk, a pärolt käposztäval megrakott längost nem mertük megkostolni. Az itteni väsärok a becsihez hasonlithatok leginkäbb.



Mayrhofenben, az erdö szelen, ahogy a kepen is latszik, igazi mesehangulatot varäzsoltak a szervezök. Bär ho nincs, a fäklyäkkal, täbortüzekkel megvilägitott tisztäson igazän jol esett forralt bort es puncsot kortyolgatni, sült gesztenyet enni. Es valahogy ebben a gesztenye kupacban nem volt egy kökemeny sem, nem volt kukacos, nem volt ehetetlen.

Es oräkig szemezgettünk az igazi helyi specialitässal, a zillertali Krapfennel, ami egy krumplival, alpesi sajtokkal, turoval es hagymäval töltött fänk, de nem szalagos, kerek, hanem felkör alaku, vekony tesztäju. Elsö ränezesre valamilyen sült halnak gondoltuk, aztän a formäja miatt lekvärt kepzeltünk bele.

De igy sosan is nagyon finom, nagyon jol illik a füszeres forralt borhoz, eteti-itatja magät ez a päros.

1 megjegyzés: