Az alattunk levő tér tele van kis fagyizókkal, éttermekkel,
az orrunkat és egy kis ajándékboltos tanácsát követve ültünk le a Pasticceria
Pansa teraszán.
Bár a sütemény és a kávé helyben elfogyasztva a triplájába
kerül, mint elvitel esetén, annyira szép, elegáns a hely, hogy ezt megérdemeljük.
Süt a nap, nyüzsög a város, a teraszon ülve még a tengerre
is rálátunk, ahol épp egy hatalmas luxushajó manőverezik.
Szinte választani sem tudunk a süteményes pultból, nekem
azonnal két sütit is meg kell kóstolnom, és persze kérek a többiekéből is!
Elegáns egyenruhás pincérek és baristák dolgoznak a
cukrászdában, az étlap merített papírból készül, az ezüst evőeszközöket
csipkekendőbe, selyem szalaggal átkötve hozzák az asztalunkhoz.
Merített papír és csipke terítő |
A Torta al limone titka csak annyi (?), hogy a citromot a
saját Villa Paradiso nevű citromligetükből hozzák. Ez egy piskóta jellegű
sütemény citromsziruppal átitatva, de nem annyira szaftos, mint a híres baba.
A Delizia al limone pedig az Amalfi-part desszertbe álmodva!
Delizia al limone |
Meseszép, feledhetetlen, utánozhatatlan. Könnyű citromos piskóta
tészta, és valami csodás krém, persze citromos. A kis kupola alakzat nyakon van
öntve hófehér citromos mázzal. Annyira lágy, kellemesen savanykás és harsogóan
friss egyszerre, elképzelésem sincs, hogyan készülhetett.
A vanília krémes pasticciotto egy tipikus olasz cukrászsüti, olyan jellegzetes,
mint a franciák croissantja.
Pasticciotto |
Friss ovális alakú omlós tésztába különböző ízű
krémeket töltenek, porcukorral meghintik, és kész a varázslat. Az omlós tészta
roppanós, a benne levő krém pedig lágyan körülölel minden egyes falatot.
A kávé pedig? Hát, nem kérdéses. Saját blend, saját
pörköléssel. Az espresso macchiatot könnyűre lágyítja a kiskanálnyi tejhab, de
még érezni a karakteres, egyedi kávéízt. Az espresso pedig egy korty a
mennyországból.
1830 óta működik ez a kis cukrász manufaktúra, Andrea Pansa
alapította a dóm tövében, hogy a kisvárosba a parfümériák és porcelánboltok
közé becsempéssze a falánkság szentélyét is.
A cukrászda terasza |
Wagner és Ibsen is gyakran megfordult itt, több művészt
inspirált a hatalmas pult süteményválasztéka, a fantasztikus kávék és hangulat.
Süteményes és kávés pult |
Az ötödik generációs cukrászda őrzi a hagyományos
recepteket, miközben a legjobb, legfrissebb tudású szakemberekkel dolgoznak.
Ha erre jársz, ne hagyd ki!
Egy régi pénztárgép |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése