Keresés ebben a blogban

2015. október 11., vasárnap

Dolce vita-Amalfi és az édes citrom

Amalfiban, a Szent András Dóm lépcsőjén ülve frissen sülő sütemények illatát kavarta felénk a szél.
Az alattunk levő tér tele van kis fagyizókkal, éttermekkel, az orrunkat és egy kis ajándékboltos tanácsát követve ültünk le a Pasticceria
Pansa teraszán.
Bár a sütemény és a kávé helyben elfogyasztva a triplájába kerül, mint elvitel esetén, annyira szép, elegáns a hely, hogy ezt megérdemeljük.
Süt a nap, nyüzsög a város, a teraszon ülve még a tengerre is rálátunk, ahol épp egy hatalmas luxushajó manőverezik.
Szinte választani sem tudunk a süteményes pultból, nekem azonnal két sütit is meg kell kóstolnom, és persze kérek a többiekéből is!
Elegáns egyenruhás pincérek és baristák dolgoznak a cukrászdában, az étlap merített papírból készül, az ezüst evőeszközöket csipkekendőbe, selyem szalaggal átkötve hozzák az asztalunkhoz.

Merített papír és csipke terítő
A Torta al limone titka csak annyi (?), hogy a citromot a saját Villa Paradiso nevű citromligetükből hozzák. Ez egy piskóta jellegű sütemény citromsziruppal átitatva, de nem annyira szaftos, mint a híres baba.
A Delizia al limone pedig az Amalfi-part desszertbe álmodva!

Delizia al limone
Meseszép, feledhetetlen, utánozhatatlan. Könnyű citromos piskóta tészta, és valami csodás krém, persze citromos. A kis kupola alakzat nyakon van öntve hófehér citromos mázzal. Annyira lágy, kellemesen savanykás és harsogóan friss egyszerre, elképzelésem sincs, hogyan készülhetett.
A vanília krémes pasticciotto egy tipikus olasz cukrászsüti, olyan jellegzetes, mint a franciák croissantja. 

Pasticciotto
Friss ovális alakú omlós tésztába különböző ízű krémeket töltenek, porcukorral meghintik, és kész a varázslat. Az omlós tészta roppanós, a benne levő krém pedig lágyan körülölel minden egyes falatot.
A kávé pedig? Hát, nem kérdéses. Saját blend, saját pörköléssel. Az espresso macchiatot könnyűre lágyítja a kiskanálnyi tejhab, de még érezni a karakteres, egyedi kávéízt. Az espresso pedig egy korty a mennyországból.
 
Pansa kávék
1830 óta működik ez a kis cukrász manufaktúra, Andrea Pansa alapította a dóm tövében, hogy a kisvárosba a parfümériák és porcelánboltok közé becsempéssze a falánkság szentélyét is.

A cukrászda terasza
Wagner és Ibsen is gyakran megfordult itt, több művészt inspirált a hatalmas pult süteményválasztéka, a fantasztikus kávék és hangulat.

Süteményes és kávés pult
Az ötödik generációs cukrászda őrzi a hagyományos recepteket, miközben a legjobb, legfrissebb tudású szakemberekkel dolgoznak.
Ha erre jársz, ne hagyd ki!
Egy régi pénztárgép



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése