Keresés ebben a blogban

2012. október 29., hétfő

Fischbrötchen-a kézzelfogható szerencse


Ha valaki Sylten nem a mekiben akar gyorsan bekapni valamit, akkor választhatja a kikötőkben levő Fischbrötcheneket, halas szendvicseket.
A helyiek a szerencséhez hasonlítják ezeket a szendvicseket, mert csak frissen, azonnal fogyasztva igazán finomak, nem elcsomagolva, másnap.
Mint a szerencse-vagy kihasználod vagy elszalasztod.
Ezért is mondják ezekre a szendvicsekre hogy két fél szerencse, mert a félbevágott zsemlébe kerül a hal, hagyma, szósz.
Ezeket a zsemléket azok is megkóstolják, akik egyébként a Michelin csillagos éttermek miatt jönnek a szigetre, annyira ínycsiklandozó az illatuk, hogy egy hosszabb kikötői séta vagy hajós túra után csorog a nyálunk, és pár perc alatt el lehet tüntetni.
Olyan, mint a hüttékben a Bratwurst-gyorsan, jóízűen és viszonylag olcsón jól laksz tőle.
A klasszikus a Matjes zsemle-ez hagymakarikákkal és –matjes heringgel töltött, friss, ropogós de belül puha zsemle.
A pékek szerint, amikor beleharapunk, a zsemléknek roppanni kell, és a morzsáknak szanaszét repülni, ugyanakkor a zsemle belsejének lágy, puha állaga kell, hogy legyen.
A Matjes filének omlósnak, de tömörnek is kell lenni.

Több változata van ezeknek a szendvicseknek is, minden ízléshez találunk valamit.
Bismarck hering, angolna, makréla, Schillerlocke (füstölt tüskéscápa), de rákhús is kerülhet a zsemlékbe. Többnyire füstölt vagy marinált (ecetes lében érlelt) halak ezek, de lehet választani a frissen sütött, panírozott változatot is backfischből.
Hagyma nélküli lehetőségek is vannak, és akár homárszósszal is kérhetünk egy négy eurós élményt.
A lényeg az élmény, ahogy a papírba csomagolt szendvicset a kikötőben majszolja az ember, vagy egy strandkosárban ülve, vagy valami padon-itt vigyázni kell a sirályokkal, mert akár el is lophatják tőlünk.
Kézben tartható jószerencse.

1 megjegyzés: