Ha valaki Sylten nem a mekiben akar gyorsan bekapni valamit,
akkor választhatja a kikötőkben levő Fischbrötcheneket, halas szendvicseket.
A helyiek a szerencséhez hasonlítják ezeket a szendvicseket,
mert csak frissen, azonnal fogyasztva igazán finomak, nem elcsomagolva, másnap.
Mint a szerencse-vagy kihasználod vagy elszalasztod.
Ezért is mondják ezekre a szendvicsekre hogy két fél
szerencse, mert a félbevágott zsemlébe kerül a hal, hagyma, szósz.
Ezeket a zsemléket azok is megkóstolják, akik egyébként a
Michelin csillagos éttermek miatt jönnek a szigetre, annyira ínycsiklandozó az
illatuk, hogy egy hosszabb kikötői séta vagy hajós túra után csorog a nyálunk,
és pár perc alatt el lehet tüntetni.
Olyan, mint a hüttékben a Bratwurst-gyorsan, jóízűen és
viszonylag olcsón jól laksz tőle.
A klasszikus a Matjes zsemle-ez hagymakarikákkal és –matjes
heringgel töltött, friss, ropogós de belül puha zsemle.
A pékek szerint, amikor beleharapunk, a zsemléknek roppanni
kell, és a morzsáknak szanaszét repülni, ugyanakkor a zsemle belsejének lágy,
puha állaga kell, hogy legyen.
A Matjes filének omlósnak, de tömörnek is kell lenni.
Több változata van ezeknek a szendvicseknek is, minden
ízléshez találunk valamit.
Bismarck hering, angolna, makréla, Schillerlocke (füstölt
tüskéscápa), de rákhús is kerülhet a zsemlékbe. Többnyire füstölt vagy marinált
(ecetes lében érlelt) halak ezek, de lehet választani a frissen sütött,
panírozott változatot is backfischből.
Hagyma nélküli lehetőségek is vannak, és akár homárszósszal
is kérhetünk egy négy eurós élményt.
A lényeg az élmény, ahogy a papírba csomagolt szendvicset a
kikötőben majszolja az ember, vagy egy strandkosárban ülve, vagy valami
padon-itt vigyázni kell a sirályokkal, mert akár el is lophatják tőlünk.
Kézben tartható jószerencse.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés