Keresés ebben a blogban

2012. október 4., csütörtök

Sütőtökös-gyömbéres muffin


Az ősz egyik legbiztosabb jele, ha megjelenik a sütőtök a boltokban.
Itt Sylten ezt még az eső és a nagy szél is jelzi, esténként igazán felmelegítő élmény a sütőben tököt sütni.
Otthon ezt október végén, novemberben szoktam elkezdeni, a sült tök illata mindig anyu konyháját juttatja eszembe, meg az igazi, rokonoktól kapott kertben nőtt óriási tököket, amiket megcsípett már a dér, és úgy szeljük fel, kisbalta segítségével, hogy azon izgulunk, apu levágja-e a kezét vagy a lábát.
A boltban persze nem ilyen tököt kapunk, a legbiztosabb a lopótök formájú kanadai sütőtököt választani; finom, édes húsú, levesnek, süti alapanyagnak is jó.
Bár a szeleteléséhez kisbalta nem kell, elég kemény a héja ahhoz, hogy a konyhai nagykéssel küzdjünk vele.
A sütőtökös-gyömbéres muffinhoz meg is kell hámozni.

Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg cukor
5 dkg puha vaj
2 kávéskanál reszelt gyömbér
Fél citrom leve
15 dkg liszt
Fél csomag sütőpor
Egy csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
20 dkg reszelt nyers sütőtök
2 alma

Elkészítés:
A nyers sütőtököt és az almát meghámozom, kimagozom, lereszelem, rácsavarom a fél citrom levét, így nem barnul meg és az íze is finomabb lesz. A tökkel nem egyszerű dolgozni, kicsit csúszik és kemény, de azért megoldottam.
A muffinhoz a szokásos módon felverem a tojásokat a cukorral, majd a vajjal, ebbe az elegybe reszelem a meghámozott, friss gyömbért is. A lisztet a sóval, sütőporral és fahéjjal összekeverem, majd beleöntöm a tojásos masszába. Ehhez adagolom hozzá a reszelt tököt és almát, majd muffinkapszlikba kanalazom és 170 fokon 25 percig sütöm.

Ebből az adagból 24 normál méretű muffinom lett.
A fotózásnál igazán érdekes volt a viharos szélben a dűnék között bűvészkedni a muffinokkal, kicsit sérültek is a kapszlik, nem nagyon bírták a gyűrődést. De szerencsére egy süti sem repült be a birkák közé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése