Az ősz egyik legbiztosabb jele, ha megjelenik a sütőtök a
boltokban.
Itt Sylten ezt még az eső és a nagy szél is jelzi, esténként
igazán felmelegítő élmény a sütőben tököt sütni.
Otthon ezt október végén, novemberben szoktam elkezdeni, a
sült tök illata mindig anyu konyháját juttatja eszembe, meg az igazi, rokonoktól
kapott kertben nőtt óriási tököket, amiket megcsípett már a dér, és úgy szeljük
fel, kisbalta segítségével, hogy azon izgulunk, apu levágja-e a kezét vagy a
lábát.
A boltban persze nem ilyen tököt kapunk, a legbiztosabb a
lopótök formájú kanadai sütőtököt választani; finom, édes húsú, levesnek, süti
alapanyagnak is jó.
Bár a szeleteléséhez kisbalta nem kell, elég kemény a héja
ahhoz, hogy a konyhai nagykéssel küzdjünk vele.
A sütőtökös-gyömbéres muffinhoz meg is kell hámozni.
Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg cukor
5 dkg puha vaj
2 kávéskanál reszelt gyömbér
Fél citrom leve
15 dkg liszt
Fél csomag sütőpor
Egy csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
20 dkg reszelt nyers sütőtök
2 alma
Elkészítés:
A nyers sütőtököt és az almát meghámozom, kimagozom,
lereszelem, rácsavarom a fél citrom levét, így nem barnul meg és az íze is
finomabb lesz. A tökkel nem egyszerű dolgozni, kicsit csúszik és kemény, de
azért megoldottam.
A muffinhoz a szokásos módon felverem a tojásokat a
cukorral, majd a vajjal, ebbe az elegybe reszelem a meghámozott, friss gyömbért
is. A lisztet a sóval, sütőporral és fahéjjal összekeverem, majd beleöntöm a
tojásos masszába. Ehhez adagolom hozzá a reszelt tököt és almát, majd
muffinkapszlikba kanalazom és 170 fokon 25 percig sütöm.
Ebből az adagból 24 normál méretű muffinom lett.
A fotózásnál igazán érdekes volt a viharos szélben a dűnék
között bűvészkedni a muffinokkal, kicsit sérültek is a kapszlik, nem nagyon
bírták a gyűrődést. De szerencsére egy süti sem repült be a birkák közé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése