Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. április 9., szombat
A titkos lekvár és a gofri
Ha a muffinnál is egyszerűbb desszertet akarsz sütni, akkor a gofri egy gyors, és finom lehetőség.
Pár ezer forintos gofrisütő beruházás után pikk-pakk elkészíthető, és számtalan módon variálható. Mint a palacsinta. Csak egyszerűbb sütögetni.
Eheted reggelire, ebédre, vacsorára, vagy csak úgy, jó kedvre, rossz kedvre, egyedül vagy barátokkal.
Az alap gofri recept a következő.
Hozzávalók:
8 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
1 vaníliás cukor, vagy vanília
3 egész tojás
4 dl tej
30 dkg liszt
¼ csomag sütőpor
Egy csipet só
Elkészítési mód:
A tojásokat a cukrokkal, a vajjal és a tejjel verd habosra, keverd hozzá a sütőporos lisztet és sót, majd a felforrósított gofrisütőben süsd meg.
Tovább tart leírni, mint összekutyulni.
A tetejére kenjél lekvárt, szórjál kakaót, fahéjat, vagy egy pudinggal, esetleg fagyival tálald. Végszükség esetén csak tejszínhabbal, esetleg porcukorral. Vagy simán.
A tésztát aztán turbózhatod ezerféleképpen, akár gyümölcsdarabokkal, citromhéjjal, mogyoróval is dúsíthatod, teljes kiőrlésű lisztből pedig még egészségesebb is lesz.
A kedvenc mostanában a paradicsomlekvárral megkent változat.
És íme, a titkos recept!
Sajnos csak igazi, napon érett paradicsomból tökéletes, tehát most ne kísérletezz a boltban kapható vízízű piros golyókkal, se a bolti paradicsomlével.
Hozzávalók:
1,3 kg érett, illatos, zamatos lédús paradicsom
1 vaníliarúd
200 ml narancslé (frissen préselt, vagy 100%-os dobozos)
1 tasak citromsav
500 g befőzőcukor 2:1
Elkészítési mód:
A megmosott paradicsomot felkockázzuk, majd a kikapart vaníliamagokkal együtt állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Ha felforrt, közepes lángon addig főzzük és kevergetjük, amíg szétfőnek a paradicsom darabok.
Mennyei illata van, ahogy a vanília összeolvad a paradicsommal.
Ha megfőtt, szűrőn vagy paradicsom passzírozón kinyerjük a levét, amiből 700 ml kell a lekvárhoz.
Ezt összekeverjük a narancslével, a citromsavval és a befőzőcukorral, majd állandó keverés mellett újra felforraljuk, és 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Vigyázat, keverjük nagyon, nehogy leégjen.
Az illatorgia itt már teljes, paradicsom, vanília, narancs. Csodás.
A habot szedjük le a tetejéről, majd a jól elmosott üvegekbe szedjük, légmentesen lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Hónapokig eláll, ha nem kezded meg. Akkor pedig csak azért nem, mert gyorsan fogy. Süteményre, süteménybe, kenyérre, palacsintára, lángosra.
És gofrira.
Jó étvágyat!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése