Csaknem kétezer kilométerre a Hortobágytól ettem életem első
slambucát.
Ezt a tipikus, bográcsban főtt alföldi pásztor ételt a mi vidékünkön
(Zala, Vas megye) nem készítik.
Mi a krumplis tésztát szalonna nélkül szoktuk
enni, savanyú uborkával.
Sylten nem bográcsban, hanem wokban készítettük a slmabucot,
igazi magyar szalonnával, magyar szárított paprikával.
Nem szabad tűzön, hanem
villanytűzhelyen főttek össze az ízek, de így is nagyon finom, laktató
vacsoránk lett.
Hozzávalók a sylti
slambuchoz:
3 nagy fej vöröshagyma
12 dkg szalonna
1,5 db szárított piros paprika
Só
bors
50 dkg kifőtt tészta (nagykocka)
Őrölt piros paprika
Elkészítés:
Előkészítjük a hozzávalókat.
Először felkockázzuk a szalonnát, majd megpucoljuk és
kockára vágjuk a hagymát is. Míg jól kikönnyezzük magunkat, meghámozzuk a
krumplit, és szintén kockára vágjuk.
Forró wokban a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk
a hagymadarabokat is.
Ha ezek is pirulnak már, lehet sózni, borsózni és
paprikázni, majd hozzázuttyintjuk a krumplit is.
Jól összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és
beledobjuk a szárított paprikát is.
Ha a krumpli félig megfőtt, mehet hozzá a tészta is.
Az alaprecept szerint ekkor a bográcsot keverés nélkül kell
rázogatni, de wokban sokkal jobban jársz, ha kevergeted a tésztás masszát.
Ha beszívta az összes vizet, akkor egy kicsit oda kell
pirítani, ilyenkor is bőszen kell forgatni a fakanalat.
Ezután már csak tálalni, és enni kell.
Lehetőleg egy jó kupica szilvapálinkával kísérd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése