Aki régóta olvassa a blogomat, tudja, hogy szeretem a
„gyorsan valami finomat kevés edényben elkészíteni” recepteket.
Ez a sajtos rúd is ebbe a kategóriába tartozik, és olyan
gyorsan fogy el az asztalról, hogy időd sem lesz megkérdezni a vendégektől,
hogy ízlik-e nekik. Célszerű ezért az alábbi adag dupláját elkészíteni, és ha
mégis maradna belőle néhány rudacska, fémdobozban tárolhatod.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 teáskanál só
10 dkg reszelt sajt
1 evőkanál apróra vágott vagy szárított oregáno
20 dkg puha vaj
2 tojás
8 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
A lisztet a sóval, oregánóval és a reszelt sajttal
összekevertem, hozzágyúrtam a puha vajat, majd a 2 tojás sárgáját, végül pedig
a vizet. 10 percre hűtőbe tettem a tésztát, így könnyen sodorható lett. 2
cipóvá szedtem, lisztezett deszkán kb. fél centisre nyújtottam, és recés késsel csíkokat szeltem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam a rudacskákat,
megkentem őket az enyhén felvert tojásfehérjével. A tetejükre is lehet reszelt
sajtot tenni, de önmagában vagy szezámmaggal, köménymaggal megszórva is finomak.
180 fokon 15 perc alatt aranybarnára sültek az apró falatok. Azért érdemes
figyelni, mert a harmadik tepsinél már gyorsabban elkészültek.
Miután kihűltek, pikk-pakk el is fogytak.
Az alaptészta recept módosítható egyéb zöldfűszerekkel, akár
medvehagymával vagy aszalt paradicsommal is turbózható. A sajtot pedig a
családi, baráti ízlés szerint válaszd hozzá. Én alap trappistával sütöttem, de
igazán finom lehet parmezánnal vagy egy jó érett hegyi sajttal is.