Keresés ebben a blogban

2011. október 7., péntek

Édesköményes mentás zöldségek kolbász chipsszel

Ahogy kész ételt, úgy alapanyagot sem dobunk ki, mindent fel lehet használni, vagy el lehet tenni télire. Ha másképp nem, a fagyasztóba tesszük. De mi van akkor, ha a hűtőből és a fagyasztóból el kell tüntetni látszólag össze nem illő hozzávalókat?
Ilyenkor készülnek a kísérleti vacsorák, amik vagy bekerülnek a családi receptek közé, vagy nem.
A most talált hozzávalók egy része még friss volt, de nem akartam újabb 200 km-t utaztatni a paradicsomot, így találtam ki a következő édesköményes, mentás, paradicsomos vacsorát.
Hozzávalók:
500 g hámozott lucullus paradicsom
Egy kisebb édeskömény gumó
2 kocka cukor
Egy kis kanál só
Bors
1 kis kanál vaj
300 g szeletelt cukkíni-ez most fagyasztott volt, frissből biztos finomabb
Vaj
3 gerezd fokhagyma
300 g cukorborsó-szintén a fagyasztóból
Egy evőkanál szárított mentalevél
2 evőkanál vaj
1 kis kanál só
200 g kolbász

Elkészítés:
A nyersen is könnyen hámozható lucullus paradicsomot és az apróra vágott édeskömény gumót feltesszük, és paradicsomlét főzünk belőlük. Sót, borsot és cukrot teszünk hozzá, amikor már forr, és kb. 15 perc alatt megfőzzük. Nem szitáljuk, hanem turmixoljuk, hogy az édeskömény íze még jobban érvényesüljön. Így a magok ugyan benne maradnak, de ez most jól is mutat. A leturmixolt paradicsomlét egy kanál vajjal összeforraljuk, ez kicsit lágyítja az ízét, és sűríti is.
A cukkínit felengedjük, majd vajon átpirítjuk mindkét oldalát, és nyers, apróra vágott fokhagymával és sóval ízesítjük.
A cukorborsót felengedés után forró vajon megforgatjuk, majd kevés vizet öntve hozzá 7-8 percig pároljuk. Közben sózzuk, és belemorzsoljuk a mentaleveleket is.
A kolbászt vékony karikákra szeljük, és a cukkíni visszamaradt vaján megpirítjuk. Így a húsevők sem háborognak most.
A menta és az édeskömény friss íze tökéletes összhangban van a paradicsommal és a cukkínivel valamint a cukorborsóval is.
A szokásos mentás cukkínit most a mentás borsószemek bolondították meg, amihez az édesköményes paradicsompüré jó kísérőnek bizonyult.
Így egyben egy könnyű vacsora, de külön-külön is nagyon jó köretek.
A paradicsomlé pedig nagyon friss, hidegen is fogyasztható ital lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése