Keresés ebben a blogban

2011. október 17., hétfő

Krémes


A balatonfüredi Bergmann Cukrászdák amolyan békebeli hangulatú, igazi beülős, sokáig maradós helyek. Jó érzés üldögélni, magazinokat lapozgatni, csajos traccspartit folytatni, és nézni, ahogy egy-egy család töménytelen mennyiségű süteményt tud felfalni a szomszéd asztaloknál.

A szájhagyomány szerint a francia krémesük verhetetlen, ezért ezt kóstoljuk. Nagyon finom, simán veri a Bledi-krémest, amiről korábban írtam már.

A Bergmann dinasztia 1939 óta készíti cukrászsüteményeit, volt idő kitapasztalni a legfinomabb recepteket.
A krémes ropogós, vajas, leveles tésztalapok főzött, tojásos vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltve, a teteje karamell-fondant-nal áthúzva. „Ahogy a nagy könyvben meg van írva”. A békebeli idők alapanyagainak felhasználásával, a Bergmann család hagyományos receptje szerint készül évtizedek óta.-olvashatjuk a weboldalukon, és valóban, mint ahogy a nagykönyvben megírták.
Nem véletlenül ez a legkedveltebb süteményük, és nem véletlen az sem, hogy ennek a receptjét nem találjuk meg egy kiadványban sem.
A megújult Magyar Konyha a TOP 10 balatoni cukrászda közé sorolja őket, és egy terjedelmes cikkben mesél a hagyományokról, újításokról és néhány titkos sütireceptet is olvashattok tőlük.
Kávéik speciálisan a Bergmann Cukrászdák részére pörkölt, egyedi keverékek, ha tejeskávét kértek, akkor már azzal jól is lakhattok.
Ha Fürden jártok, kóstoljátok bele ti is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése