Kakaós
csigával már többször próbálkoztam, ez lett az eddigi legjobb. A kelt tészták közül ez az egyik kedvencem.
Az
alapreceptet Limara oldaláról néztem, aki pont a
napokban kapta meg a Nők Lapja Café Bloggerinája kitüntetést.
Kicsit
módosítottam a recepten, és az elkészítés is szokásos, egyedi volt, például
pálinkás üveget használtam sodrófa helyett, de hát az ember lánya azzal
dolgozik, ami van neki. Pálinka meg van, ugye.
Az
én kakaós csigám hozzávalói:
50 dkg finomliszt
3 evőkanál cukor
1 kis kanál só
1 tojás
1 tojás sárga
1
tasak porélesztő
8 dkg olvasztott vaj
A töltelék hozzávalói:
5 dkg vaj
Cukrozatlan kakaó
porcukor
A tetejére:
2 dl vaníliás tej (én vanília esszenciát csepegtettem a tejbe,
de vaníliás cukor vagy vanília rúd is jó)
Elkészítés:
Limara kenyérsütőben dagasztotta a tésztát, én úgy gondoltam,
robotgépet használok.
Nekem fura volt, hogy a vajat csak tíz perc dagasztás után
kellett hozzáadni az eredeti recept szerint, de nagy nehezen összeállt a
tészta.
Kicsit rásegítettem kézzel is, biztos, ami biztos.
Legközelebb én a vajat is beleteszem a legelején.
A tészta másfél óra alatt nőtt a duplájára, ezután kb. 3 mm vastag téglalappá
nyújtottam, lisztezett felületen, pálinkás üveggel.
A kinyújtott tésztát megkentem a felolvasztott 5 dkg vajjal,
majd jó alaposan megszórtam kakaóval, nem sajnáltam, bőven elfedte a tésztát.
Erre került a cukros réteg, szintén jó sok, hogy finom
legyen.
A megszórt téglalapot feltekertem, és kb. kétujjnyi vastag
szeleteket vágtam.
Ezeket a szeleteket tepsire helyeztem,egymástól távol, hogy
tudjanak nőni, majd még fél órát növesztettem őket sütés előtt.
180 fokon húsz perc alatt gyönyörűre és finomra sültek, az
illata becsalogatott mindenkit a környékről.
A még forró csigákra egy csésze forró vaníliás tejet kell locsolni,
ettől puhák maradnak másnapra is.
Mondanom sem kell, hogy a szomszéd lengyel lány életében nem evett még hasonlót sem.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése