Keresés ebben a blogban

2015. június 7., vasárnap

Beach food a Balaton parton

Ha nyár, akkor strand, ha strand, és szerencsés vagy, akkor pedig Balaton. 
Ha nem hűtőtáskával indulsz strandolni, akkor enni is kell valamit. Erre találtak ki egy jó megoldást a Balatoni beach food mozgalom elindítói.
Mert nem csak hekket, gyrost és lángost ehetünk a Balatonnál, hanem helyi alapanyagokból készült burgereket, hot dogot és pizzát is.
A keszthelyi Fröccsteraszon és a badacsonyi Kishableányban kóstoltunk bele az új ízekbe, nem bántuk meg.
A Fröccsterasz nyitóbulis estjén a harcsából készült hot-dogot/vízi kutyát teszteltük. Harcsahúsból készült füstölt kolbász frissen sütve kiflibe bújtatva, ötletes és finom, a mustár a közeli Nagykanizsáról érkezik hozzá.

Vízi kutya-a képet a Fröccsterasz Facebook oldaláról töltöttem le
A badacsonyi Kishableány jó pár éve üresen állt, idén nyáron a Balatoni körös Bezerics Dani és a Laposa testvérek álmodták újra a helyet. Az ötlet jó, és bár kicsit messzebb van a parttól, megéri strandolás közben felsétálni egy burgerre.
A minimalista stílus mind a berendezéseken, mind az étlapon visszaköszön, ötletes, ahogy régi hamutálakba ültetett virágok lógnak a plafonról.
Az étlapon már előre látható, mi minden lesz a kiválasztott ételben, környékbeli sajtok, sonkák és balatonfenyvesi marhahús is a tányérunkra érkezik valamilyen formában.

A burgerekre várni kell, 15 perc alatt készül el egy adag, frissen sütik a 200 g-os húspogácsákat. Ezalatt az idő alatt lehet fröccsözni, limonádézni, még egy gyerekjátszó sarok is van, hogy senki se unatkozzon.
Az itallap egy tételébe tudok csak belekötni, az AperolSpritz összetevői között nem látok proseccot, helyette olaszrizling kerül bele. Ez fáj, de legalább előre tudod, mit kérsz ki. Ha így kikéred. Akkor inkább a levendulás fröccs.

A pizza tésztája vékony, a rá kerülő sonka szintén, csak úgy olvad a szájban, igazán jó választás. A helyi mozzarellából én többet tettem volna rá, így csak nyomokban tartalmazott sajtot a pizzánk. A paradicsomszósz fűszerezése is finom volt, remélhetőleg tényleg házi készítésű paradicsomlével és ketchuppal dolgoznak.

Pizza-ez már saját kép
Az angus marhából készült húspogácsa nagyon ízletes, nem nyomják el a fűszerek a marhahúst, bazalt sóval emelik ki az alapízeket. Bőven van mire ráharapni-bár kést, villát is kapunk az ételhez, sokkal izgalmasabb, ha jól összemaszatolsz mindet, és kézzel-lábbal eszel.
A burger zsemléje tökéletes, kicsit édeskés, hozza a békebeli hamburger zsemle íz világát. Nekem elég volt a bele kent hagymalekvár és ketchup, mustár, de aki a szaftosabb hamburgert szereti, az kicsit száraznak találhatja az összhatást. A házi uborka és a cheadder sajt sem ront az összhatáson.

A hamburger belülről
Ha menüben kéred, a hamburgerhez házi sült krumpli és ketchup is jár, ötletes kis fritőz kosárban tálalva. A krumpli a keszthelyi Pannon Egyetem Hópehely nevű fajtája. Nem csak a tálalás ötletes, a sütéssel sincs probléma.

Hamburger menü
Az adagok mérete meghaladja a finger food, sőt a meki mérteteit is, de ne az óriás buci zsemlére számíts.

Összességében jól lehet lakni ezekkel a balatoni beach foodokkal, szerintem érdemes megkóstolni, és esetleg lecserélni a már megszokott „fogalmunk sincs milyen húsból sütötték gyrost” egy balatoni vízi kutyára.
Árakban egy fokkal magasabb kategória, mint a strandi büfék, minőségben viszont több lépcsővel fölöttük járnak. Jóval több ilyen helyre lenne szükség.

Korábbi írások a Fröccsteraszról és a Balatoni Körről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése