Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 28., szombat

Angol tea


Londonban a banknegyedben gondolom már nincs ötórai tea, de amit itt veletek ittunk, cream tea, az nagyon finom.
Délutáni tea tejjel, két zsemleszerű pogácsa-kalács keverékű kiscipóval és piros lekvárral, na meg a krémmel. Ez valami tejszínes vaj lehet, fagyikanállal teszik a kistányérra.
Az erdő alján, egy kis patak melletti fogadóban, teázóban ittuk az első igazi angol teánkat.
Persze, fura volt, ahogy a tej elkeveredett a barna teában, kicsit az illata is bizarr volt elsőre, de meglepően kellemes volt az íze.
Jó kis sétával lehet csak megközelíteni a helyet, a kertben a fák alatt lehet iszogatni, beszélgetni. Bent kis shop, ahol angol kekszet, és egyéb ajándéktárgyakat lehet venni. Teát nem. Ez fura. Mármint, hogy a tea nem a souvenir üzlet része. Kis fémdobozban, vagy celofánban, biztos vinnék a turisták. De nem. Teát csak élelmiszerboltban, és nem túl nagy választékban láttunk, vettünk. Nem ajándéktárgy, mindennapi szükséglet. Mint a tej, vagy a kenyér.

"Angol teázási szokások:
Az angol délutáni teázás valójában egy uzsonna. A legenda szerint, a 19. század elején, Anna Maria Russel (a hetedik bedfordi hercegnő) rendszeresen éhes volt ebéd és vacsora között – nem csoda, hiszen este 9-kor szolgálták fel a vacsorát! -, így megkérte a cselédjét, hogy a tea mellé készítsen egy szendvicset. Ez a szokás elterjedt az arisztokrácia körében, és a szendvicsek mellé hamarosan mini süteményeket is tálaltak. Néhány évtizeden belül a délutáni teázás a felső- és középrétegekbe tartozó családok mindennapos étkezésének fontos részesévé vált. A második világháború után azonban csökkent a népszerűsége, elsősorban azért, mert egyre több nő állt munkaviszonyba. A hagyományos angol délutáni tea, a szállodák, teázók specialitása lett, otthon csupán vendégváró vagy ünnepi alkalmakra készítenek igazi afternoon teát.
Az „afternoon tea” azonban nem összetévesztendő a „cream tea”-vel! Igaz ugyan, hogy „céljában” mindkettő megegyezik, és mindkettő késő délutáni időpontban van, a különbség azonban az, hogy a „cream tea”-hez nem szolgálnak fel szendvicseket vagy más ételeket a speciális angol pogácsán – scones – kívül!
A „cream tea” egy dél-nyugat angliai specialitás, elsősorban Cornwall és Devonshire tartományokban népszerű. A tea mellé egy angol pogácsát tálalnak, clotted cream-mel és jam-mel.
A clotted cream egy különleges, nagyon sűrű tejszín, amit vaj helyett alkalmaznak. A teát mindig egy mini porcelán kannában szolgálják fel, természetesen tejjel, külön egy kis kancsóban. Tehát a tea, tej, pogácsa, clotted cream és jam – leggyakrabban eperlekvár – együttes neve a „cream tea”. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése