Ha az eredeti Michelin-csillagozás elvét nézzük, akkor a
sümegi Terazza Bistro máris megkaphatja a két csillagot, hiszen érdemes autóba
ülni, és hosszabb kitérőt tenni a helyre.
Kilátás a Sümegi várra és a dimbes-dombos környékre, levendulával
körbeültetett domboldal, illatozó lonc és rózsabokrok, árnyékos teraszok,
idilli környezet tökéletesen komponált ételekkel. Csillaggyanús a hely.
Egy kicsit megkésve ünnepeltük itt a születésnapunkat. Nem a
degusztációs menüt kértük, hanem az étlapról választottunk, így minden adagot
szigorúan felezve kóstoltuk meg a séf alkotásait.
Érdemes sofőrrel érkezni a bor választék miatt, mi
limonádéztunk. Hársfavirágos és rozmaringos limonádéval kezdtük, és míg az
előételre vártunk, frissen sült zsályás kenyeret kaptunk rozmaringos olíva
olajjal és fűszeres vajakkal.
Zsályás házi kenyér vajjal |
Az üdvözlő falatunk egy igazán meghökkentő kombináció volt.
Jeges bodzakásán érkezett egy forró kacsapraliné. A roppanós rántott bundába
forgatott kacsahús és a jéghideg bodzaíz felkészítette az ízlelőbimbóinkat a
következő fogásokra.
Kacsa bon-bon |
Előételnek egy sajtgratint és egy marha consommét
választottunk. A tálalás ötletessége-fatányéros, pléhbögrés, láboskás variáció
és a színek vibrálása a tányér ízeiben folytatódott.
A sajtgratin mellé kínált kalács és mustár az édes és csípős
ízek keveredésével tökéletes kísérője volt a markáns sajtkeveréknek.
Sajtgratin kaláccsal |
A leves aranyló színe, a zöldségek vibrálása a legjobb
falusi húslevest juttatta az ember eszébe, erre játszott rá még a pléhbögre is.
De a roppanós, hajszálvékonyra szeletelt zöldségek, a leveshez kínált velő és
aszalt paradicsom, a levesbetétként szolgáló töltött ravioli már nem a nagymama
konyháját, hanem egy igazi fine dining vonalat képviselt. A consommé egy
tökéletesen zsírtalanított erőleves, igazi klasszikus francia fogás, lassan és
nagy odafigyelés mellett készül.
Marha consommé |
A főételnek választott sertésszűz és a csirkemell filé
szárnytővel szintén olyan konyhatechnológiai bravúr, amit nem minden nap kóstol
az ember. A muskátlis láda aljának tűnő cseréptányéron tálalt ételen is
látszik, hogy minden millimétere ki van találva.
A sertésszűz barna sörös krumplipürével és canelloniba
tálalt roppanós spárgával, sárgarépával és spenóttal nem lett agyon fűszerezve,
a hús íze dominált, omlott a kés alatt és a szájban, pedig csak roséra volt
sütve.
Sertés szűz |
A csirkemell egy egészen új dimenziója az eddig kóstolt
csirkéknek. A roppanós bőr alatt vajpuha és ízletes hús, a hozzá tálalt
vargánya gombás köret retekkel, spárgával és céklával igazi szín és ízorgia.
A tányéron egy ropogós hártyavékony tésztaréteg, erre
tálalták a többi hozzávalót. Ahogy a szószok összekeverednek a tésztával, hol
ropogósabb, hol lágyabb falatokat kapunk. Zseniális ötlet a rántott karfiolpüré.
Csirkemell zöldségekkel |
Egy ilyen kezdés után a
desszert akár agyon is csaphatja az élményt, itt szerencsére az édesség sem okozott
csalódást.
Az eper és a kávéhab
amennyire furcsa párosításnak tűnik, annyira jól illik egymáshoz, főleg, ha
rétestésztába bújtatott túróval és pirított fenyőmaggal, tökmaggal társulnak. Nem csak az ízek, de a tányéron levő ételek textúrája is buja játékot játszanak az érzékszervekkel. A lágy, habos ízekbe egy-egy falat roppanós rétes tészta és pirított magok keverednek.
Epres kávés túrós desszert |
A csokoládés brownie és
csokikrém a cseresznyés jégkásával és mentával, a roppanós csokoládészeletekkel szinte
szavakkal leírhatatlan.
Csokoládé és cseresznye |
A pálinka parfümmel megszórt
cappuccino illatára pedig álmomban is emlékszem. Különleges, és finom.
Kellően
elegáns befejezése az estének.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése