Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 8., szombat

Jéghideg borok a Macchiato teraszon

Egy fülledt nyári este nincs is jobb dolog, mint jéghideg bort vagy pezsgőt inni egy teraszon.
Hévízen nincs túl sok lehetőség egy könnyű nyári borozásra, vagy a saját erkélyen vagy a Macchiato Caffeban lehet igazán jó borokat inni.
A Macchiato nem csak esti borozásra ideális, verhetetlen és állandó minőségű az illy kávé, és a sütemény fanok is megtalálják a számításukat.


Én a munkaidőn túl szigorúan csak borozni vagy pezsgőzni járok ide, na, jó, néha egy Aperol Spritz is szóba jöhet. Mert itt igazi prosecco kerül bele a Villa Sanditól, és nem valami olcsó rizlinggel hígítják a narancsos, kesernyés likőrt.


A borlap összeállításában volt egy kis szerepem, elsősorban az vezérelt, hogy olyan jó minőségű borok szerepeljenek a kínálatban, melyek a Balatonhoz és környékéhez köthetők, másrészt a kevésbé ismert kisebb borászatokat is megmutassuk a vendégeknek.
Sok kedvencem van, ez nem is kérdés.
Fehér borból több „szerelem bor” is van, az egyik az Istvándy Kéknyelű 2014. Badacsonyból.  A pohárba szagolva érezzük a hordós érlelés karamelles jegyeit és egy ásványos vonalat. A főszereplők mögött a háttérben fehér virágok, méz, banán érezhető. Ízben már kevésbé jönnek a fás aromák, ezek helyet cseréltek a virágokkal, viszont a talajból eredő sósság nem veszít éberségéből. 
A borlapon szerepelnek Somlói borok is, a Kreinbacher Juhfark 2013. egy igazi beszélgetős bor, hosszú lecsengésű kortyokkal. Ásványos, finoman fás illat kíséri, minerális, gyümölcsös ízekkel.
Ha nyári kedvencek, akkor rosé, itt a Pálffy Pincészet Törökugrató 2014. rosét választom. Igazi kincs Köveskálról, a Balaton-felvidékről. Zamatos, tartalmas bor gyümölcsös jegyekkel, akár egy sütemény kísérője is lehet!
Habzóborból a vicces nevű és címkéjű Konyári Lolipop rosét kedvelem, könnyű, málnás jelleg, könnyű, laza estékhez passzol.
A somlói Kreinbacher Pincészet pezsgői nálam már akkor is díjnyertesek voltak, mielőtt elnyerték volna a hivatalos minősítést a Pezsgők és Champagne-ok Világbajnokságán.


A Macchiatoban a Méthode traditionnelle eljárással készült Kreinbachar Brut Nature és Extra Brut változatot kóstolhatjuk. 
Kifejezetten a száraz pezsgők híveinek ajánlottak, kifejezetten kellemes a fanyar íz és a buborékok játéka. Törley muskotály pezsgők hívei nem fogják szeretni. 
Engem mindkét tétel levesz a lábamról, szerintem akár egy hétköznap este is megérdemeljük, hogy apró luxust csempésszünk velük a nyárba!
Ha valaki még hazavezetne egy beszélgetős este után, neki limonádét ajánlok! Nekem az uborkás a kedvencem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése