Azt mondják, a világon a legjobb pizzát Nápolyban készítik.
Biztos itt sem mindenütt, de nem véletlenül esik szerelembe a pizzájával Julia
Roberts az Ízek, imák, szerelmek egyik jelenetében a nápolyi Da Michele Pizzériában.
Sajnos ezt a kultikus helyet épp zárva találtuk, de a
környéken egymást érik a több mint száz éves családi pizzériák, ahonnét hangos
olasz beszéd szűrődik ki. Na, ha a helyiek is ezekbe járnak, nem lehetünk rossz
helyen.
Találomra a Pizzeria Trianon da Ciroba tértünk be, és
mondhatom, én is beleszerettem a bivaly mozzarellás pizzámba.
Tudom, alapanyag kérdése az egész, semmi ördöngösség nincs
egy egyszerű tésztában, amire paradicsom, mozzarella és friss bazsalikom levél
kerül. Semmi más. Ennyi pont elég az ízek orgiájához.
Nápolyban a paradicsomhoz még a zöldségesnél is a kezünkbe
nyomtak egy hatalmas csokor bazsalikomot, nem is érti az árus, hogy miért nem
kértük alapból. Persze a harsány zöld, friss csokrot először az orrunk alá
dugja, lelkesen gesztikulál és rajongva imádja. ( A bazsalikom leveleket, na meg
egy kicsit bennünket is)
A pizzámon tehát friss zöld bazsalikom levelek alatt hófehér
campaniai bivaly mozzarella és friss, nápolyi nap érlelte tűzpiros paradicsom.
Már tudjuk, mi ihleti az olasz zászló színeit.
Az ebédünk néhány perc alatt elkészül, gyakorlott mozdulattal
nyújtják, szórják meg alapanyagokkal és sütik meg kemencében a tésztát.
Az olívaolajat én
locsolhattam a saját korongomra, a pizzaszakácsok lelkesen mesélnek nekem,
persze olaszul, és cseppet sem zavarja őket a kommunikációban a közös nyelv
hiánya. Úgy érzem, az öt szavas olasz szókincsemmel hetekig elboldogulnék itt.
A pizza széle kicsit vastagabb, mintha karimája lenne-hólyagos,
gyönyörű, kívül roppan, belül puha a tészta, de a szelet közepe felé alig bírja
a súlyos feltéteket.
A campaniai bivaly mozzarella íze elmesélhetetlen. Az itthon
kapható mozzarella utánzatok alapján elképzelésem sem volt arról az erőteljes,
de friss ízről, amit kaptam. Lágyan olvadt a számba, minden falat külön élmény
volt, nem véletlenül hívják a mediterrán konyha királynőjének.
A paradicsom az itthoni, kertben érlelt paradicsomoknál is
napfényízűbb. Igen, napízű volt nekem a friss paradicsom, ami a pizzán trónolt.
Nem csak a színe, az íze is harsogó volt!
A hagyományos nápolyi pizzán nincs is más, csak mozzarella,
paradicsom és bazsalikom. De minek is ezt túlcifrázni?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése