Keresés ebben a blogban

2015. október 5., hétfő

A legjobb pizza nyomában

Azt mondják, a világon a legjobb pizzát Nápolyban készítik. Biztos itt sem mindenütt, de nem véletlenül esik szerelembe a pizzájával Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmek egyik jelenetében a nápolyi Da Michele Pizzériában.
Sajnos ezt a kultikus helyet épp zárva találtuk, de a környéken egymást érik a több mint száz éves családi pizzériák, ahonnét hangos olasz beszéd szűrődik ki. Na, ha a helyiek is ezekbe járnak, nem lehetünk rossz helyen.
Találomra a Pizzeria Trianon da Ciroba tértünk be, és mondhatom, én is beleszerettem a bivaly mozzarellás pizzámba.


Tudom, alapanyag kérdése az egész, semmi ördöngösség nincs egy egyszerű tésztában, amire paradicsom, mozzarella és friss bazsalikom levél kerül. Semmi más. Ennyi pont elég az ízek orgiájához.
Nápolyban a paradicsomhoz még a zöldségesnél is a kezünkbe nyomtak egy hatalmas csokor bazsalikomot, nem is érti az árus, hogy miért nem kértük alapból. Persze a harsány zöld, friss csokrot először az orrunk alá dugja, lelkesen gesztikulál és rajongva imádja. ( A bazsalikom leveleket, na meg egy kicsit bennünket is) 
A pizzámon tehát friss zöld bazsalikom levelek alatt hófehér campaniai bivaly mozzarella és friss, nápolyi nap érlelte tűzpiros paradicsom. Már tudjuk, mi ihleti az olasz zászló színeit. 
Az ebédünk néhány perc alatt elkészül, gyakorlott mozdulattal nyújtják, szórják meg alapanyagokkal és sütik meg kemencében a tésztát. 


Az olívaolajat én locsolhattam a saját korongomra, a pizzaszakácsok lelkesen mesélnek nekem, persze olaszul, és cseppet sem zavarja őket a kommunikációban a közös nyelv hiánya. Úgy érzem, az öt szavas olasz szókincsemmel hetekig elboldogulnék itt.


A pizza széle kicsit vastagabb, mintha karimája lenne-hólyagos, gyönyörű, kívül roppan, belül puha a tészta, de a szelet közepe felé alig bírja a súlyos feltéteket.
A campaniai bivaly mozzarella íze elmesélhetetlen. Az itthon kapható mozzarella utánzatok alapján elképzelésem sem volt arról az erőteljes, de friss ízről, amit kaptam. Lágyan olvadt a számba, minden falat külön élmény volt, nem véletlenül hívják a mediterrán konyha királynőjének.
A paradicsom az itthoni, kertben érlelt paradicsomoknál is napfényízűbb. Igen, napízű volt nekem a friss paradicsom, ami a pizzán trónolt. Nem csak a színe, az íze is harsogó volt!
A hagyományos nápolyi pizzán nincs is más, csak mozzarella, paradicsom és bazsalikom. De minek is ezt túlcifrázni?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése