Bár nem a Sacher-torta a kedvenc desszertem, évek óta
szerettem volna megkóstolni az eredeti osztrák változatot Bécsben.
A Sacher-torta csokoládétorta sárgabarack lekvárral megkenve és
étcsokoládé bevonattal; a legismertebb osztrák étel, Bécsben is számtalan
recept alapján készül.
Az eredeti változatot Metternich szakácsinasa sütötte 1832-ben.
Franz Sacher a mestervizsga megszerzése után előbb Esterházy herceg, majd
Széchenyi István pozsonyi Úri Kaszinójának konyhafőnöke lett.
Fia, Eduard
Sacher a bécsi Opera mellett 1876-ban nyitotta meg szállodáját, ahol azóta is a
titkos recept alapján készül a Sacher-torta.
A cukrászdába vagy előre foglaljunk asztalt vagy készüljünk
fel egy kis sorban állásra, mert folyamatosan teltház van. Évente 360 ezer
tortát készítenek.
Hagyományosan egy adag tejszínhabbal kínálják és Wiener
Melengot isznak hozzá a bécsiek, így mi is így kóstoltuk.
A tejszínhab nem mű, nincs cukrozva. A torta
csokis, lekváros és roppanós étcsokival fedett, az utolsó falatok már nehezen
csúsznak le. Na, nem azért mert nem jó, de eléggé édes, és tömör, hogy nekem egy
szelet pont elég.
Nem véletlenül kínálnak hozzá tejszínhabot, hiszen az
lágyítja az ízeket, és a színkompozíciónak is jót tesz.
A tortaszeletek tetején egy csokoládépecsét található Sacher
felirattal.
Minden tökéletesen komponált, mint egy bécsi keringő.
Minden tökéletesen komponált, mint egy bécsi keringő.
A tortakészítés titkait az alábbi kis videón mutatják meg:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése