Keresés ebben a blogban

2015. december 7., hétfő

Egy szelet Bécs-a Sacher torta titkai

Bár nem a Sacher-torta a kedvenc desszertem, évek óta szerettem volna megkóstolni az eredeti osztrák változatot Bécsben.
A Sacher-torta csokoládétorta sárgabarack lekvárral megkenve és étcsokoládé bevonattal; a legismertebb osztrák étel, Bécsben is számtalan recept alapján készül.
Az eredeti változatot Metternich szakácsinasa sütötte 1832-ben. Franz Sacher a mestervizsga megszerzése után előbb Esterházy herceg, majd Széchenyi István pozsonyi Úri Kaszinójának konyhafőnöke lett. 
Fia, Eduard Sacher a bécsi Opera mellett 1876-ban nyitotta meg szállodáját, ahol azóta is a titkos recept alapján készül a Sacher-torta.
A cukrászdába vagy előre foglaljunk asztalt vagy készüljünk fel egy kis sorban állásra, mert folyamatosan teltház van. Évente 360 ezer tortát készítenek.
Hagyományosan egy adag tejszínhabbal kínálják és Wiener Melengot isznak hozzá a bécsiek, így mi is így kóstoltuk.

A tejszínhab nem mű, nincs cukrozva. A torta csokis, lekváros és roppanós étcsokival fedett, az utolsó falatok már nehezen csúsznak le. Na, nem azért mert nem jó, de eléggé édes, és tömör, hogy nekem egy szelet pont elég. 
Nem véletlenül kínálnak hozzá tejszínhabot, hiszen az lágyítja az ízeket, és a színkompozíciónak is jót tesz.

A tortaszeletek tetején egy csokoládépecsét található Sacher felirattal.
Minden tökéletesen komponált, mint egy bécsi keringő.
A tortakészítés titkait az alábbi kis videón mutatják meg:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése