Keresés ebben a blogban

2015. december 16., szerda

Bécsi szelet


Mi a különbség a rántott hús és a bécsi szelet között?
A bécsi szelet kizárólag borjúhúsból készülhet, ritkábban is kerül a vasárnapi asztalra, mint a többi rántott husi.
Itt jegyzem meg, azokat is nagyon szeretem, főleg az igazi nyeles húst, ami a viszáki búcsúk elengedhetetlen fogása. (rántott csirkecomb, ha valaki nem tudná)
Bécsi szeletet legutóbb Bécsben ettem a piacon. (Naschmarkt)
Egy kis hentesbolt ebéd és vacsoraidőben bécsi szeletet is kínál, ennél frissebben szerintem sehol nem készül.
Láttuk az asztalunktól, ahogy a mini konyhában panírozzák majd sütik a hatalmas borjúszeletet. Hozzá ecetes, hagymás krumplisalátát, és Almdudlert kértem.
Hú, kánaán volt, tényleg. A borjúcomb lelóg a tányérról, nem zsíros, nem mócsingos, szép vékonyra klopfolt, omlik a szájban. Finom.
A sütés titka a forró olaj, hiszen nincs ideje a panírnak megszívni magát a zsiradékkal; állítólag az igazi bécsi szeletre nyugodtan ráülhet egy úri dáma anélkül, hogy összezsírozná a ruháját.
Már az 1400-as években is létezett bundázott hús, ez lisztben, felvert tojáslében és kenyérmorzsában megforgatott és kisütött ürühús volt. A bizánci udvarban valódi aranyporral hintették meg a hússzeleteket. Mór és andalúz közvetítéssel jutott el ez az ételkészítési mód a vagyonos olasz udvarokba. A nápolyi királynak 1476-ban Firenzében egy lakomán aranyporba forgatott kalácsot kínáltak.
A panírozott borjú szelet első írásos receptje 1884-ből származik.
Egy legenda szerint ezt a receptet Radetzky marsall vitte Lombardiából Bécsbe. Ferenc Józsefnek írt helyzetjelentésében így számol be egy ízletes borjúszeletről:
„A milánói konyhának van egy igazi különlegessége: borjúszelet tojásba forgatva, panírozva, vajban megsütve.”
Ha a tábornoknak az Észak-Olasz városállamokat nem is sikerült meghódítania, egy jó receptet azért szerzett Ausztriának.
Bármi is igaz a legendából, az biztos, hogy Bécsben érdemes megkóstolni a bécsi szeletet. Ennek ára 13-25 Euro között mozog, attól függ, hol eszed.
Ha az étlapon Schnitzel nach Wiener Art, és olcsóbb ár szerepel, akkor nem borjúból, hanem disznóból, csirkéből vagy pulykából készítik


Az Albertina nyula-nem ehető :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése