Évek óta adventi vásár függő vagyok. Tudom, a kütyük nagy
részére semmi szükség, minden drága, nagy a tömeg, és ilyenkor már elég hideg
van a kinti kószálásokhoz.
De akár a Vörösmarty tér Pesten, akár a bécsi, grazi vagy
a salzburgi és innsbrucki vásárok gyönyörűek. A fények, illatok, színek kavalkádja,
a sok vásáros bódé és dísz igenis szép.
Nem mondom, itthon még van mit tanulnunk
az osztrákoktól, például a keszthelyi advent sajnos egyáltalán nem nevezhető
fergetegesnek, forgatagosnak. De a közeli Gyenesdiás már elég jól csinálja!
Na, de térjünk vissza Bécsbe. Igen, idén is, jövőre is.
Akár egy napra is érdemes kiruccanni, ilyenkor gondoskodjunk
sofőrről, mert a puncsok, forralt borok csalogatnak bennünket. Csodaszép
csészében kínálják a forró, alkoholos italokat. A forralt bort Glühwein-ként
keresd!
Az eredeti bécsi puncsot narancsléből és rumból készítik,
de az egyik kis téren almalével és almapálinkával készült változatot is
kóstoltunk. A legtöbb helyen gyümölcsdarabokkal kapod az italodat, alattomos
kis falatok ezek, hisz jól megszívták már magukat alkohollal.
Ha nem a nagy tömegben akarsz sétálgatni Bécsben, akkor
ne a Rathausplatzot keresd fel, hanem a kis utcák, múzeumok vásárait. Mindenhol
más jellegű vásáros bódék és más jellegű kézműves termékek várnak.
Ami hasonló, az az ételek választéka.
Bratwurst |
Bratwurst, vagyis sültkolbász és virsli mindenhol van,
messziről érzed a gesztenyesütők illatát is, na meg csalogat a fahéjas sült
alma (Bratapfel), és a fánkok (Krapfen) is mosolyogva várnak.
Több helyen kínálnak forró leveseket és Käsespätzle-t is. Ez egy tipikus osztrák
egytálétel; nokedli sok-sok sajttal és pirított hagymával.
Käsespätzle |
Érdemes a forralt borozást
meg-megszakítani rövidke falatozásokkal, hogy ne lépjük túl a szalonspicc
állapotát. A mosolygó, kissé hangosabban nevetgélő, kezükben színes
bögrét lóbáló emberek látványa ebben az időszakban teljesen elfogadott az
osztrák fővárosban.
Forralt bort, puncsot 2,5-4 Euro között ihatunk, a csésze
betéti díja 2,5 Euro. A drágább italok bogyós gyümölcsből készülnek, vagy
nagyobb bögrében kapjuk. Ha nincs szükséged a bögrére, visszaváltják neked, de
ha megtetszik egy darab, és szükséged van a századik karácsonyi csészére, akkor
szépen mutat majd otthon.
Sült kolbászt, virslit 2,5-4 Euro között vehetünk, a
drágább változat bárányból, marhából készül. Zsemlét vagy pitát valamint
mustárt kínálnak hozzá. (Ez gyakran édesebb a nálunk megszokottnál.)
Leves, egytálétel 5 Euro körül van, fánkot, sült almát
2-3 Euróért kóstolhatunk.
A sült gesztenye adagja 2,8 Euro körül van, de óriási
szemeket kapunk, könnyen lejön a héja, és eszméletlenül finom. Nem is tudom,
találkoztam-e kukacos vagy hibás darabbal.
Az árak osztrák fizetéshez mérve teljesen normálisak,
magyar szemmel nézve és forintosítva piszok drágák; de én ilyenkor nem számolom
át, és nem agyalok azon, hogy úristen, ebből otthon hány adagot lehet kihozni.
Ez az én karácsonyi
ajándékom magamnak.
Bécsben járva nézz be a Belvederbe vagy az
Albertina Múzeumba is. Kulturális csemege is bőven van errefelé.
Még a hotelfolyosók is
„festményekkel” vannak tele.
Majdnem Klimt |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése