Keresés ebben a blogban

2015. december 9., szerda

Adventi falatok Bécsben

Évek óta adventi vásár függő vagyok. Tudom, a kütyük nagy részére semmi szükség, minden drága, nagy a tömeg, és ilyenkor már elég hideg van a kinti kószálásokhoz.
De akár a Vörösmarty tér Pesten, akár a bécsi, grazi vagy a salzburgi és innsbrucki vásárok gyönyörűek. A fények, illatok, színek kavalkádja, a sok vásáros bódé és dísz igenis szép. 
Nem mondom, itthon még van mit tanulnunk az osztrákoktól, például a keszthelyi advent sajnos egyáltalán nem nevezhető fergetegesnek, forgatagosnak. De a közeli Gyenesdiás már elég jól csinálja!
Na, de térjünk vissza Bécsbe. Igen, idén is, jövőre is.
Akár egy napra is érdemes kiruccanni, ilyenkor gondoskodjunk sofőrről, mert a puncsok, forralt borok csalogatnak bennünket. Csodaszép csészében kínálják a forró, alkoholos italokat. A forralt bort Glühwein-ként keresd!
Az eredeti bécsi puncsot narancsléből és rumból készítik, de az egyik kis téren almalével és almapálinkával készült változatot is kóstoltunk. A legtöbb helyen gyümölcsdarabokkal kapod az italodat, alattomos kis falatok ezek, hisz jól megszívták már magukat alkohollal.

Ha nem a nagy tömegben akarsz sétálgatni Bécsben, akkor ne a Rathausplatzot keresd fel, hanem a kis utcák, múzeumok vásárait. Mindenhol más jellegű vásáros bódék és más jellegű kézműves termékek várnak.
Ami hasonló, az az ételek választéka.
Bratwurst

Bratwurst, vagyis sültkolbász és virsli mindenhol van, messziről érzed a gesztenyesütők illatát is, na meg csalogat a fahéjas sült alma (Bratapfel), és a fánkok (Krapfen) is mosolyogva várnak.
Több helyen kínálnak forró leveseket és Käsespätzle-t is. Ez egy tipikus osztrák egytálétel; nokedli sok-sok sajttal és pirított hagymával.

Käsespätzle
Érdemes a forralt borozást meg-megszakítani rövidke falatozásokkal, hogy ne lépjük túl a szalonspicc állapotát. A mosolygó, kissé hangosabban nevetgélő, kezükben színes bögrét lóbáló emberek látványa ebben az időszakban teljesen elfogadott az osztrák fővárosban.
Forralt bort, puncsot 2,5-4 Euro között ihatunk, a csésze betéti díja 2,5 Euro. A drágább italok bogyós gyümölcsből készülnek, vagy nagyobb bögrében kapjuk. Ha nincs szükséged a bögrére, visszaváltják neked, de ha megtetszik egy darab, és szükséged van a századik karácsonyi csészére, akkor szépen mutat majd otthon.

Sült kolbászt, virslit 2,5-4 Euro között vehetünk, a drágább változat bárányból, marhából készül. Zsemlét vagy pitát valamint mustárt kínálnak hozzá. (Ez gyakran édesebb a nálunk megszokottnál.)
Leves, egytálétel 5 Euro körül van, fánkot, sült almát 2-3 Euróért kóstolhatunk.
A sült gesztenye adagja 2,8 Euro körül van, de óriási szemeket kapunk, könnyen lejön a héja, és eszméletlenül finom. Nem is tudom, találkoztam-e kukacos vagy hibás darabbal.


Az árak osztrák fizetéshez mérve teljesen normálisak, magyar szemmel nézve és forintosítva piszok drágák; de én ilyenkor nem számolom át, és nem agyalok azon, hogy úristen, ebből otthon hány adagot lehet kihozni.
Ez az én karácsonyi ajándékom magamnak.

Bécsben járva nézz be a Belvederbe vagy az Albertina Múzeumba is. Kulturális csemege is bőven van errefelé. 
Még a hotelfolyosók is „festményekkel” vannak tele. 
Majdnem Klimt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése