Keresés ebben a blogban

2015. december 2., szerda

Szaloncukor-avagy a czukkedli titkai


Fotó: Life.hu
A szaloncukorral díszített karácsonyfa igazi hungarikum. Külföldön élve vagy csomagot kellett kérni itthonról, vagy előre gondoskodni a fára valóról, hiszen ki látott már olyat, hogy egyenként díszpapírba csomagolt pralinét aggatunk a fára?
1891-ben tizenhét féle szaloncukor recept jelenik meg Kugler Géza szakácskönyvében, és már az 1870-es években Jókai Mór is ír arról, hogy szalonczukkedlivel díszítik a fenyőfát.
A szaloncukor őse, a fondant francia eredetű édesség, a XIV. században már írásos feljegyzések készülnek a receptekről. Érdekes, hogy ebben az időben nem cukrászok, hanem patikusok készítik, ugyanúgy, mint ahogy a marcipánt is. Az édességkészítés és a gyógyszerkeverés csak a XVII. századtól válik szét. Nagyjából ebben az időben kerül a fondant recept Németországba, majd a vándorló cukorműves mesterek közvetítésével az 1800-as évek elején hazánkba is.
A szaloncukor készítése az 1800-as évek végére minden magyar cukrászda számára presztízskérdés volt.
Titkos receptek és kézi készítési praktikák alapján készültek, míg a Stühmer és a Kugler csokoládégyáraiban meg nem jelent a gőzzel működő csokoládé és fondant készítő gép, ami beindította a nagyüzemi gyártást.
Fotó: Praktikák sok gyerekhez
A kész szaloncukor a kezdetekben csokoládé máz nélküli volt, de már akkor is díszes, rojtos csomagolást kapott.
Napjainkban sajnos egyre több silányabb minőségű termékkel találkozunk, vásárlásnál figyeljünk az összetevőkre, kerüljük a bevonó masszával, olcsó, de gyenge alapanyagokból készült szaloncukrokat. Inkább vegyünk kevesebbet, de jót.
A Lissé Édességgyár keszthelyi üzemében volt szerencsém bepillantani a nagyüzemi szaloncukorgyártás titkaiba, és nyugodt szívvel tudom ajánlani a termékeiket. Sehol egy koszos vödör, minden felcímkézve, leszabályozva. Rend és rendezettség az alapanyag raktártól a gyártósorokon át mindenhol. Nekem is be kellett öltözni, fehér köpeny, hajháló-igazán mókásan néztünk ki.
Megnyugtató volt látni a hatalmas marcipán tömböket, amik egyenesen Lübeckből érkeznek, vagy a kakaóport, csokipasztillát. Mindent megkóstolhattunk, a félkész szaloncukortól a végtermékig.
A gépsorok mérete, kapacitása lenyűgöző, na, meg az ott dolgozók türelme és monotonitás tűrő képessége is. Egész nap szaloncukrot készíteni és csomagolni csak elsőre tűnik izgalmasnak.

Szaloncukor csomagolók
Minden titkot nem láttunk, de a csokizást és a csomagolást igen. Néhány képet készítettem a munkafolyamatról.
Csokimázba burkolva
A forró csokival leöntött szaloncukor egy speciális hűtőszalagon át kerül a csomagoló részhez, itt először egyenként megkapja a csomagolását, majd egy másik gép celofántasakba adagolja a kívánt mennyiséget. Ezt aztán kézzel dobozolják díszkartonba, majd a gyűjtő csomagolásba, hogy szállításra kész állapotba kerüljön.

Egységcsomagok
A Lissé tulajdonosai a megfizethető, de jó minőségű termékek előállítására törekednek, szaloncukraik közül nekem a szilvás-marcipános ízlett a leginkább.
Minőségben nem érik el a Milka vagy a Lindt pralinékat, de mind a csomagolás, mind a beltartalom egy felső-közép kategóriás terméknek felel meg. 
Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett szaloncukrok, ha fontos, hogy hazai, jó minőségű terméket vegyél, kóstold meg.


Ha pedig kíváncsi vagy, hogyan készíthetsz otthon szaloncukrot vagy bon-bont, akkor a következő bejegyzés neked szól. Max és Gesztenye kurzusán is jártam.
Csupa csoki és boldogság az advent!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése