Keresés ebben a blogban

2011. április 8., péntek

Marha



A gulyásleves tipikusan az az étel, amit egy személyre nem főz az ember, és mivel legalább két órát fő, hirtelen jött vacsoravendégeknek sem tudjuk adni.
Hétvégi, családi főzőcskézéshez azonban nagyon jó ötlet. Finom, laktató.
Igazi bográcsban is készíthető étel, kint a kertben persze a férfiak fitogtatják, hogy ők milyen gulyást tudnak, de furcsamód télen, a konyhában nem állnak neki.
Gulyáslevest főzni marhából kell, a többi csak méltatlan utánzat.

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
Olaj

Fél kanál őrölt piros paprika
1 kg felkockázott marhalábszár
1 evőkanál lecsó
Fél kg sárgarépa, fehér répa, zeller vegyesen
Fél kg krumpli
Víz
Bors
Petrezselyemzöld
Zellerzöld
Kömény

Elkészítés:
Kockázd fel a húst.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon egy csipet sóval párold meg, majd tedd hozzá az őrölt piros paprikát, és a felkockázott marhahúst valamint az egy kanál lecsót. Addig kavargasd, míg minden oldala megpirul a husinak, majd öntsd fel annyi vízzel, ami épp ellepi, és fedő alatt párold egy órát.
Ezután tedd bele a felcsíkozott zöldségeket, és önts hozzá 1 l vizet. Fedő nélkül főzd további fél órát, és közben tedd bele a fűszereket szép sorjában: bors, petrezselyem-, zellerzöld, kömény.
Közben kockázd fel a krumplit, és amikor ezt beleteszed, akkor öntsd fel a kívánt mennyiségű vízzel. Ezután sózd, és kb. még fél órát főzd.
Anyu nem használ gulyáskrémet és egyéb ízfokozókat, a házi lecsó és őrölt paprika tartalmazza a szükséges ízeket.
Frissen sült kenyérrel, pogácsával tálaljuk.

Akit pedig érdekel a gasztronómiatörténelem, és a vita a gulyás-pörkölt-paprikás ételek témájában, az olvassa el az alábbi bejegyzést.
http://www.foodandwine.hu/2008/11/25/nemzeti-eteleink-egy-ellopott-iras/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése