Ez nem csak gasztroblog, ez a világ Szilva szemmel. Ezeregy falat és korty, kortyok az életből, a borból, kortyok és pillanatok belőlem.
Keresés ebben a blogban
2011. április 24., vasárnap
Ez nem (csak) piskóta
Ha húsvét, akkor kalács és sonka, és ennek minden variációja megtalálható az ünnepi asztalokon.
Kalácsról, sonkáról és kenyérről már írtam, most jöjjön egy desszert, ami ismét bebizonyítja, hogy anyu a legjobb sütikészítő a világon, és nem csoda, ha nehezen gomboljuk be a nadrágunkat.
Hogyan is készült ez a girbe-gurba epres csoda?
Először is piskóta tekercset kell sütni házi lekvárral az alábbi recept szerint:
Piskóta
Hozzávalók:
8 tojás
8 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 evőkanál étolaj
Fél citrom reszelt héja
1 csipet sütőpor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgát kikeverjük a cukorral, olajjal és citromhéjjal, majd beleadagoljuk a sütőporos lisztet. Ehhez a masszához forgatjuk óvatosan a felvert tojáshabot.
Sütőpapírral fedett nagy sütőlemezre öntjük, hogy vékony tésztánk legyen, amit kb. 15 percig sütünk.
A sütőből kivéve konyharuhára borítjuk, és még forrón feltekerjük vele, hogy szép tekercsünk legyen.
Ha kihűlt, kitekerjük belőle a konyharuhát, megkenjük házi barack lekvárral, és újból feltekerjük., majd fél cm vastag szeletekre vágjuk.
Itt nem esszük meg, mert ezzel béleljük ki a korábban folpackkal betakart üvegtálat.
Így kapunk egy piskótatekercs falat, amibe az alábbi epres töltelék kerül.
Hozzávalók:
Fél kg eper
Fél liter natúr joghurt
1 csomag zseléfix
1 csomag zselatinpor
3 evőkanál cukor
1,5 dl víz
Elkészítés:
Fél liter natúr joghurtot elkeverünk hidegen 1 zacskó Dr. Oetker zseléfixszel és 3 evőkanál cukorral.
Fél kg felvagdosott eperhez öntünk másfél dl vízben felfőzött 1 zacskó zselatinport, még forrón.
A két masszát összekeverjük, hűtőbe tesszük, és amikor elkezd dermedni, ráöntjük a tekercsekkel kibélelt tálba.
A tetejére újra piskótatekercseket teszünk, ez lesz majd a torta alja.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap kiborítjuk, óvatosan leszedjük a folpackot, és tálaljuk.
Ízlés szerint tejszínhabbal és/vagy friss eperrel fogyasztjuk...
...Ha marad hely a sonka-tojás-kalács reggeli és az ünnepi ebéd után a hasakban...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése