Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 2., péntek

Paradicsom, pikáns


Az édes paradicsomlekvár mellé szerettünk volna valami kissé pikáns, fűszeres, de nem csípős változatot is készíteni, ami ízében egy jó ketchup, viszont állagában inkább zselés, mint folyós, hogy sült húsok mellé kínálhassuk.
Kísérletezésünk első eredménye egy adag paradicsomszósz lett, ami tésztákra, mártásokra jó lesz, de másodszorra sikerült megalkotni a pikáns paradicsomzselét. Ehhez némi zselésítő anyagot is be kellett vetni, de ha a bodzalekvárnál bevált, akkor a paradicsomot sem fogja elrontani.
Hozzávalók:
2 l paradicsomlé/ friss, napon érett datolyaparadicsomból főztük, sokkal húsosabb, ezáltal sűrűbb
4 db vöröshagyma
4 db tv paprika, lehet már narancsba átmenő színű is, szintén feltétel, hogy nap érlelje, és ne a hűtőkamrák
Egy kevés olaj
2 db babérlevél
1 kávéskanál gyömbér (őrölt, frissből kevesebb kell)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál reszelt szerecsendió
1 kávéskanál szegfűszeg
5 evőkanál cukor
1 evőkanál só
1 nagy tasak zselatin
1 tasak 2:1 tartósító

Elkészítés:
A feldarabolt, kicsumázott paradicsomot feltesszük főni, és kb. fél órán keresztül forraljuk.
Közben egy másik lábosban a felaprított hagymát és paprikát is megfonnyasztjuk egy kevés olajon, majd felöntjük a paradicsom lével, és puhára pároljuk.
Mindkét masszát áttekerjük a passzírozón, majd összekeverjük, ízesítjük a fűszerekkel, és még 10 percig lassú tűzön rotyogtatjuk.
Folyamatosan keverjük, egyrészt, hogy ne égjen le, másrészt mert nem tudunk betelni az illatával.
Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük.
Minden cseppje egy falat nyár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése