Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 23., péntek

Madzag vagy cérna?


A levestésztával általában mindenki úgy van, hogy leveszi a boltban a polcról, néha visszasírja a nagymama aranyló húslevesében úszó tésztacsodát, de gyúrni, nyújtani, cérnavékonyra szelni ritkán állunk neki. Még akkor sem, ha ma már elég jó nyújtó, szeletelő gépeket lehet kapni. Cérnametéltet alkotni macerás.
Madzagmetéltet kicsit egyszerűbb, de a kezem a gyúrástól és a sodrától még most is sajog.
Azt ugye már nem is kell mondanom/írnom, hogy nem géppel gyúrtuk meg a tésztát. És nem is azzal nyújtottuk. Igazi sodrófás hadművelet volt. A tésztaszelő gépünk neve Áldás, 180 Ft-os darab, nagymama korabeli. Valamiért nem működött rendesen. Így lett a cérna mellett madzag, metélt, tarhonya és sodort tésztánk is.
A levestészta hozzávalói a visszaemlékezések és a netes irodalom szerint liszt és tojás.
Van, aki sót és vizet is tesz bele, mi nem tettünk. Viszont a lisztet egy kis rétesliszttel vegyítettük.
Hozzávalók:
1 kg liszt 60/40 arányban sima és rétesliszt
10 tojás

Elkészítés:
A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, míg szép, puha, sárga cipót nem kapunk. Ez elég sokáig tart, az egy kilo lisztből 4 cipót készítettünk. Gyúrni-gyúrni, míg a tenyéren apró kis hajszálérrepedések nem lesznek. Majd a sodrás eltünteti. Gyenge csuklókkal nem ajánlom, még gépelni is nehezen tudok így fél nappal később.
A cipókat 20 percig pihentetjük, és kezdődhet a nyújtás. Sokkal vékonyabbra is lehet, mint azt gondolnánk. Amikor azt hiszed, hogy nincs vékonyabb tészta annál, amit csináltál, akkor tartasz a fele vastagságnál. Az igazi cérnametélt annyira vékony, hogy szinte átlátszó a tészta sodrás után.
Mivel nem jöttünk rá, hogy a tésztaszelő géppel vagy a tésztánkkal volt a hiba, az eredetileg tervezett cérnametélt mellé igazi rusztikus széles metélt, tarhonya és sodort tészta is készült.
A fenti hozzávalók minden házi tésztához jó alapok, csak a formájuk, vastagságuk más.
A tarhonyát például belisztezett almareszelőn reszeltük át. Ez a legegyszerűbb, mert itt nem kell sodorni, csak a cipót kell meggyúrni.
Az ujjal nyújtott, visszasodort változathoz sem kell a sodrófa, de a metéltekhez igen.
Na, a sodrástól aztán a csuklóm mellett a tenyerem is kikészült, lehet, hogy vízhólyagok is nőnek rá reggelig….
Viszont a napra kitett tésztáink annyira szépen megszáradtak, és annyira jók lettek, hogy egy új szelőgép beszerzése után ismét gyúrunk.
És persze már kóstoltuk is. Lia speciális Jamie Oliver-féle pikáns paradicsom szószával öntöttünk nyakon egy adag széles metéltet.
A megszárított tésztát pedig dobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése