Keresés ebben a blogban

2011. május 29., vasárnap

Bodza


Nagyon szeretem a bodzaszörpöt, persze, nem a boltit, hanem azt, amit otthon készítünk illatos, hófehér bodzavirágból.
Ehhez először bodzát kell szedni, ami külön program, mert nem mindegy, honnét és hogyan szeded le.
Mert autóút mellől nem érdemes begyűjteni, hisz tele van méreganyaggal, olyan helyről sem, ahol permeteznek, de azok sem jó virágok, amiken a bio mivoltuk miatt bogarak tanyáznak. Figyelni kell az apró fekete kis tetvekre, mert ha egy ilyen virág belekerül a kosárba, oda az egész gyűjtés!
És nem ész nélkül tépjük a bokrokról a hatalmas fehér virágokat, hanem éles ollóval vágjuk, úgy, hogy egy év múlva is mehessünk gyűjteni.
Van egy-két bevált helyünk a Balaton parton, ahol minden feltétel adott, hogy a friss virágokat begyűjtsük, óvatosan hazaszállítsuk, hogy pár nap után a kiázott virágból frissítő szörpünk legyen.

A bodzaszörpöt az én anyukám így készíti:
Hozzávalók:
10 tenyérnyi bodzavirág
Fél kg cukor
1 l víz
3 db felkarikázott citrom
1 kis kanál citromsav

Elkészítés:
A hideg vizet alaposan keverd össze a hozzávalókkal, majd tedd bele a leöblített bodzavirágokat.
3 napig áztasd, néha keverd át az egyveleget.
Mielőtt leszűrnéd, a citromkarikákat jól facsard ki. Ha frissen iszod, akkor tedd hűtőbe az üvegeket, és majd mentalevéllel fogyaszd.
Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból.

A bodzának nem csak a virágát, hanem egyéb részeit is felhasználták, felhasználják a világban, nézzünk egy kis áttekintést.
Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék közé tartozik.
A bodzateát szárított bodzavirágból meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.
A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó, de használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A bogyói augusztus végére érnek be, és a gyógyszergyárak kedvelt alapanyaga.
A bodza hatását a népi gyógyászat is régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint — C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket.
A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert…
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól. Míg egyes helyeken boszorkányos tulajdonságai miatt félték, másutt a rontó erőket távol tartó növényként tisztelték.
Göcsejben azt tartják, hogy a disznókat elkerüli a vész, ha az óljukba bodzaágat szórnak. Az alsó Őrségben viszont azt gondolják, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.
Régen a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették. Hasonló okokból nagyon régóta fúvós hangszereket: furulyát, tilinkót, kavalt is készítenek a bodza ágaiból. A régi kovácsműhelyekben a bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták fújtató készítéséhez (a kivett bél pedig kiváló gyújtós volt). A halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt.

Ti készítsetek belőle szörpöt, vagy tegyétek lekvárba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése