Keresés ebben a blogban

2011. július 4., hétfő

Bledi krémes


Bled Szlovénia gyöngyszeme, ahol apuval és anyuval teszteltük a helyi krémest. Minden útikalauz javasolja, hogy krémes nélkül Bledből ne induljon tovább senki.
Mivel anyu is nagy krémes készítő, és ugye az etalon nálunk az ő sütije, így nagy várakozással ültünk be egy ragyogó nyári estén a tó fölötti cukrászdába.
Mit vártunk az útikönyvek, internetes ajánlások alapján?

Már évtizedeken át ismert a Bledi krémes, a Bledi szakácsművészet szimbóluma.
Lehet venni krémest máshol is, de igazi Bledi krémest csak egy helyen kapni.
Ištvan Lukačevič, a Park szálloda cukrászda előbbi főnökének, több esztendő kísérletezés után sikerült megtalálni az igazi receptet.
Még ma is nevezetesek a krémesek, melyet e cukrászdában készítenek elő, és a szállodával szembeni kávézóban árusítanak.
És miben van a titok? Valójában nincs titok - csak tapasztalat.
És Bleden a tapasztalat igazán nem hiányzik, az elmúlt 50 évben 9 millió krémest készítettek és adtak el.
Leveles tésztából (vajjal és nem margarinnal) aranyra sütött alap, egy ízletes, megfelelően sűrű vaníliás krém pontosan a helyes mértékű liszttel, amit patikamérlegen mérnek, mert ha túl sok van benne, a krémes sütemény hasznavehetetlen, ha kévés a liszt, a felvágásnál összeomlik. A krém rezegős legyen, ne kemény vagy folyós.
A krémre felvert édes tejszínhab és egy réteg tészta jön, mely sütő cukorral van meghintve.
Ki ne kivánná meg...


Mi is megkívántuk, megettük, finom is volt, tényleg, de azért a városmarketing sokat hozzá tud tenni egy-egy helyi ételhez.
Aranyra sült a tészta, rezegős volt a krém is. De ennyi.
Egy finom krémes. Bledi.

És anyu hogyan süti itthon?
Keszthelyi krémes, ahogy mi szeretjük
Hozzávalók:
Leveles tészta-hát, ez bolti
Krém:
1 l tej
2 csomag vaníliás pudingpor
8 evőkanál cukor
3 tojás
Elkészítés:
2 dl tejjel ki kell keverni a tojások sárgáját, a pudingport és a cukrot.
A maradék tejet fel kell forralni, majd a tűzről lehúzva hozzákeverni a cukros masszát. Ha jól elvegyült, akkor sűrűre főzzük.
A tojásfehérjéből habot kell verni, és belekeverni a sűrű, forró krémhez.
Hagyjuk kihűlni, de közben többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Megkenjük vele az egyik aranybarnára sütött leveles tészta lapot, majd a másikkal lefedjük, meghintjük porcukorral, és óvatosan szeleteljük.

Bledben pedig együnk pisztrángot, friss péksüteményeket is, ne csak a krémesre ácsingózzunk!
Igazi mediterrán kis város, ahol az olasz-osztrák és szlovén konyha elemei vegyülnek, a városközpontban erősen a turisták igényei szerint.
Bled megér egy kirándulást, a vízesések, erdők, patakok meseszépek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése