Keresés ebben a blogban

2011. november 12., szombat

Sacher-sicher

Amikor a szállodai séfnek jó napja van, akkor tudunk tőle sütiket kunyerálni.

Legutóbb épp Sacher-tortákat készített, amikor arra jártunk, és a nyálcsorgatós sóhajtozásunkat látva kaptunk tőle kóstolót.

A Sacher torta 1832-ben készült először, Metternich hercegnek sütötte az akkor mindössze 16 éves Franz Sacher, aki épp a beteg főszakácsot helyettesítette.

Ha egy mondatban akarjuk jellemezni a Sacher tortát, akkor ez egy csokitorta sárgabarack lekvárral és csokibevonattal.

Az eredeti titkos recept a becsi Hotel Sacher tulajdona- amit a titkos tortareceptnek köszönhetően építettek- de minden város és szálloda elkészíti Ausztriában a saját változatát. Van, hogy a lekvárt a kettévágott tészta köze kenik, mint az eredeti receptben, van, hogy a csokibevonat alá, mint a Demel cukrászat. A graziak már marcipánnal és ribizlilekvárral is turbósították.

Itt Finkenbergben sárgabarack lekváros változatot ettem, és a torta tésztája azért nem volt száraz, mert a csokimáz felkenése előtt titkos lével locsolgatta a séf.

Itt is, mint minden süteménynél, fontos az alapanyagok minősége, a bevonóhoz min. 65%-os étcsokit használnak, nem Katica tortabevonót, és a lekvár sem a nagyüzemi változat.

Becsben a Sacher Hotelben cukor nélküli tejszínhabbal tálalják.

A Sacher torta Becs és Ausztria egyik legjelentősebb kulináris jelkepe, ha itt jártok, kóstoljátok meg. Wiener Melange-ot ajánlanak hozzá.

Ha pedig szeretned otthon megkóstolni az eredeti változatot, itt tudod megrendelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése