Legutóbb épp Sacher-tortákat készített, amikor arra jártunk, és a nyálcsorgatós sóhajtozásunkat látva kaptunk tőle kóstolót.
A Sacher torta 1832-ben készült először, Metternich hercegnek sütötte az akkor mindössze 16 éves Franz Sacher, aki épp a beteg főszakácsot helyettesítette.
Ha egy mondatban akarjuk jellemezni a Sacher tortát, akkor ez egy csokitorta sárgabarack lekvárral és csokibevonattal.
Az eredeti titkos recept a becsi Hotel Sacher tulajdona- amit a titkos tortareceptnek köszönhetően építettek- de minden város és szálloda elkészíti Ausztriában a saját változatát. Van, hogy a lekvárt a kettévágott tészta köze kenik, mint az eredeti receptben, van, hogy a csokibevonat alá, mint a Demel cukrászat. A graziak már marcipánnal és ribizlilekvárral is turbósították.
Itt Finkenbergben sárgabarack lekváros változatot ettem, és a torta tésztája azért nem volt száraz, mert a csokimáz felkenése előtt titkos lével locsolgatta a séf.
Itt is, mint minden süteménynél, fontos az alapanyagok minősége, a bevonóhoz min. 65%-os étcsokit használnak, nem Katica tortabevonót, és a lekvár sem a nagyüzemi változat.
Becsben a Sacher Hotelben cukor nélküli tejszínhabbal tálalják.
A Sacher torta Becs és Ausztria egyik legjelentősebb kulináris jelkepe, ha itt jártok, kóstoljátok meg. Wiener Melange-ot ajánlanak hozzá.
Ha pedig szeretned otthon megkóstolni az eredeti változatot, itt tudod megrendelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése