Az első nápolyi estén, a fordítva tartom a térképet, nem
tudom, hol vagyunk élmény közepén belecsöppentünk egy igazi nápolyi piacba.
A
Via Toledo fölötti, amúgy is szűk, kanyargós utcácskákon alig lehetett elférni
az árusok között, időnként beszáguldott a képbe egy-egy robogós-átlag 3
személlyel, és inkább dudálnak, mint körülnéznek.
A teljes zűr- és hangzavar, valamint káosz magával ragadott
bennünket, keringtünk a zöldségesek, ruha árusok és halasok standjai között, és
szoktuk a nápolyi életérzést.
Harsogott, lüktetett a város, a fejünk felett frissen mosott
ruhák illata, a szűk sikátorokból robogók, agyontört autók benzinszaga
keveredett a frissen sült péksüteménnyel, a nyers halszaggal és a színpompás
virágok illatával.
A nők kiabáltak, alkudoztak, a férfiak fütyültek,
kurjongattak és a gyerekek minden rendszer nélkül rohangáltak.
A zöldséges standokon ember fej méretű citromok, ping-pong
labda méretű gesztenyék-egyik sem génkezelt, itt ekkorára nőnek.
A sorrentoi óriás citrom |
Szelídgesztenye |
Külön kisboltban árulják a kapualjban a pékárut, a sajtokat,
a halakat, a nyers húsokat, a sonkákat, más üzletben veszik az emberek a
cukrász termékeket, a száraz tésztát és máshol a tejféléket.
Sonkák és sajtok |
Az esti vacsorához csak körbe kell futni egy fél utcányi
területet, és vagy a boltban, vagy a kipakolt sátorban hozzá lehet jutni a
friss áruhoz.
Egy szelet halat? |
A tengeri herkentyűket és a hentesáru egy részét frissen el
is készítik, néhány euróért kipróbálhatjuk a nápolyi fast foodot is.
Ez mi lehet? |
A piaci őrület este nyolc körül elcsendesedik, ilyenkor
slaggal felmossák az utcát, a kukákba és köré gyűjtik a szemetet, amit reggelre
elvisznek-vagyis nem koszosabb és szemetesebb a város a mi nagyvárosainknál.
Piaci hangulat Sorerntóban is volt, itt rendezettebb házak,
gazdagabb környék várja a vásárlókat.
A sorrentoi zöldséges |
Egy biztos, mivel az olaszok szeretnek enni, szeretnek jókat
enni, az alapanyagok ehhez mérten jó minőségűek és frissek. Na, meg
környékbeliek. És megfizethetőek.
Seefood |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése