A Nápolyi-öbölből származik az olaszok citromos likőrje, a
limoncello.
Sorrento környékén terem az a különleges, kicsit édesebb ízű
citrom, ami a likőr alapanyaga. Ebből a citromból itt minden készül, a
helyiek és a turisták nagy örömére.
Citrom ízű cukor, csokoládé, sütemény, tészta halakhoz,
szappan, tusfürdő, hűtőmágnes és a híres likőr.
A limoncellohoz a sorrentói citrom héját használják, cukor, víz és alkohol hozzáadásával.
Több helyi kis limoncello manufaktúra látványadagolós boltot
nyitott a turisták által látogatott helyeken, ahol lehet kóstolni és vásárolni
is.
Limoncello adagolósor |
Ilyen az 1900-as évek eleje óta működő Limonoro is Sorrentoban, ahol profi
marketinggel és értékesítést támogató kóstolókkal hálózzák be a gyanútlan
idegent.
A hívogató bejárat |
Oké, sejtettük, hogy ahol ekkora a felhajtás, ott dupla annyiba kerül
az étcsokiba mártott citromhéj vagy a savanyú cukorka, de tudtunk kártyával
fizetni és kóstolót is kaptunk. És amúgy is olyan szép kis üzletbe csábultunk
be!
Minden turista kóstolót kap |
Itt akadtunk rá a kevésbé édes és lágyabb ízvilágú
tejszínes citrom likőrre is, ami nekem jobban ízlik az eredeti változatnál.
A sárgadinnyés likőr színre és ízre is nagyon finom, én
elsősorban női italnak ajánlom.
Ezeket a gyümölcsös likőröket, a tejszínes változatot is
jéghidegen fogyasszuk, étkezések után vagy desszertekhez, vagy egy csajos estén
kortyolgassuk el a barátnőkkel.
Ha rajtam kívül bárkiben is felmerül, hogy a limoncello
mellé bazsalikom likőrt is kóstoljon vagy vegyen, hát, azt ne tegye. Nagyon
bizarr, a színe és az íze is, hiába a 40 fokos alkoholtartalom, nekem egy kis
korty is bőven sok volt. A rukkolás likőrt én sem mertem megkóstolni.
A bazsalikomot és a rukkolát hagyjuk meg az ételekhez,
frissen vagy szárítva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése