A nápolyi piaci kavalkád kellős közepén ettünk vacsorát, egy
több mint száz éve működő halárus és halsütő üzlete előtt.
Ennél frissebb tengeri csemegét csak Sylten ettem, ahol mi
szedtük a kagylót vagy fogtuk ki a makrélát.
A nápolyi Tripperia Fiorenzano 1897 óta működik, a
saroképület egyik oldalán frissen kifogott tengeri halak, rákok, polipok és ki
tudja, mik várják, hogy vacsora készüljön belőlük.
Az épületben forró olajban
készülnek a tengeri herkentyűk, papírtálcán, zsírpapírral és egy fél citrommal
három euróért tenger gyümölcsei sültet kapunk.
Frissen sült, forró, ropogós falatok; a halaknak és a
rákoknak a szeme sem rebben, ahogy bekapjuk őket-szőrőstül-bőröstül, egy az
egyben megehető minden, ami a tálkában van.
Annyira ropogósra sülnek, mint
nálunk a keszeg a Balaton parton.
Maszatosak, zsírosak vagyunk, kézzel eszünk, és már az első
falatoknál tudjuk, jót választottunk.
A mellettünk levő hentesüzlet kirakatában bizarr módon,
zuhany alatt mindenféle belsőség lóg: pacal, tüdő, belek-a bevállalósok ezt is
kérhetik frissen sütve; nekem ehhez még bátorságot kell gyűjtenem, nem
kóstoltam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése