Keresés ebben a blogban

2016. január 24., vasárnap

Vince napi borozás

Vince napja a hagyományok szerint ideális bortermést jósló nap.
A borászok védőszentje, Szent Vince névnapja január 22. Már futunk ki a télből, egyre több esély van a napsütésre. Azt tartják, ha Vince napon jó idő van, olvad a hó és kisüt a nap, tele lesz a pince, vagyis bőséges szőlőtermés várható. Borús idő esetén azonban kevés szőlő érik majd be, gyenge évjáratra számíthatunk.
Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.
Vince napon vesszőt is vágnak a szőlőben, amit meleg helyen üvegbe tesznek, és a kihajtott rügyekből jósolnak a következő évre. A sok rügy sok bort ígér, kevés rügy esetén azonban szomjazni fogunk.
A Villányi borvidékről ered a Vince napi pincejárás szokása, amikor a szőlősgazdák egymás borait kóstolgatva járják be a dűlőket. Adomáznak, koccintanak a következő évi bő termésre.
Szent Vince nevének jelentése győzedelmes. Ő az a vértanú, aki a keresztény üldözések idején még halálában is legyőzi az ellenséget. Épp így győzi le a telet, a rossz időt, és előkészíti a napfényes tavaszt.
Vince napon és a közeli hétvégén egyre több borvidéken tartanak borkóstolókat, pince túrákat és borvacsorákat, hogy a bőséges kóstoló után egész évben hasonló programok várjanak bennünket.
Idén Vince napkor a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balatonban is összegyűltek a borászok és borkedvelők, hogy egy évindító borozással és koccintásokkal megelőlegezzék az idei bő termést és a színvonalas borkóstolókat.


Azt hiszem, ha egész évben hasonló borokkal találkozom, mint tegnap, akkor nekem nem lesz okom a panaszra.
Szent Andrea, Ráspi, Kreinbacher, Kislaki Bormanufaktúra, Takler, Jásdi, Árvay, Dúzsi, Cézár, Feind hozta el a Balaton partra a legjobb tételeit, amit egy sétáló borkóstolón korlátlanul fogyaszthattunk.

A kiállítók közül a Szent Andrea Pincészet volt a kedvencem. Dr. Lőrinc Györgyöt személyesen nem ismertem korábban, de a bor iránti alázatos elkötelezettsége, az a mérhetetlen tudás, amit egy-egy beszélgetés során megosztott velünk megkoronázta a délutánt. 
Az alattunk elterülő befagyott Balatont pedig mindenkinek látnia kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése