Keresés ebben a blogban

2016. május 16., hétfő

Gourmet Fesztivál-ha esik, ha fúj


Évek óta esik az eső a Gourmet Fesztiválon, de a megrögzött hedonistákat ez cseppet sem zavarja.
Esőkabátban és gumicsizmában is nagyon jókat lehet enni. 
Idén a Balatoni Kör meghívására a BalatonBor bemutatkozására érkeztem a Millenárisra.
A poharunkban egy balatoni olasz rizlinggel a kedvenc balatoni éttermünket, a Kistücsök standját látogattuk meg, ahol Jahni Laci és Turcsics Gábor a szokásos formáját hozva varázsolt el bennünket.
A szarvasborjú kolbász-morzsa bodzaecetes salátával, majd a gímszarvasborjú steak balatonszemesi spárgával és tökmagkrémmel a legjobb kezdés volt.

Kistücsök-Szarvasborjú kolbász morzsa
Kistücsök-Gímszarvasborjú steak

Gyorsan választottunk egy ribizlis desszertet az A' Table-ban, majd betértünk a Borkonyhába rázós levest enni.

Borkonyha-Rázós leves
Inni. Villanykörtéből. Íz és látványorgia, szavakkal leírhatatlan élmény, ahogy a zöldségek íze kavargott a szánkban. Kókusztejes ázsiai sárgarépalevest szürcsölni egy villanykörte alakú tányérból(?) extra élvezet.

A zeller-piskótára építkező desszertjük minden része zöldség alapú volt, sárgarépa, cékla, bazsalikom édesítette meg az esős időt.

Már elfáradtunk az evésben, ezért egy gyors Nespresso kávéval folytattuk, persze hozzá a Desszert Nekedtől hoztunk pár falat süteményt. A bergamontos és a pisztáciás minitarte tökéletes volt.
Desszert Neked-és nekem :)

Az Elekrolux standján szarvassonkás bagelt ettünk áfonya mustárral.


Még volt egy kis hiányérzetünk, így elmentünk Egerbe. Itt a Macok Bisztró szilvásváradi pisztrángját és az egri bikavéres marhanyakat kóstoltuk meg.

Macok Bisztró-Pisztráng
Macok Bisztró-Vadashabos marhanyak

Kilépőnek az érdi Pataki Cukrászda fagylaltjait választottuk: libamájas, tökmagos, étcsokoládés wasabis fügés, kapros fehércsoki, tripla pisztácia, sós karamell.
Hú, kihagytam a borokat, pezsgőket közben.
A BalatonBor mellett kóstoltunk Garamvári pezsgőt, szekszárdi Fuxlit és a Fekete Pince borait.
Legközelebb már biztosan több napra megyek, mert annyi mindent szerettem volna még megkóstolni. Egy félnap csak meghozza az étvágyat és a kedvet, hogy még vagy száz féle ételből együnk!

Az én kedvenceim a 2016-os Gourmet Fesztiválon:
Rázós leves-Borkonyha
Gímszarvas borjú steak-Kistücsök
Pisztáciás tarte-Desszert Neked

Na, és a tökmagkrém meg a tökmag fagyi.

2016. január 31., vasárnap

Hévíz a Balatoni Gasztrotérképen


A Balatoni Gasztrotérkép bemutatkozó eseményén kettős ügynökként vettem részt. Egyrészt, mint gasztroblogger, másrészt, mint a hévízi Macchiato Caffe marketingese.
Amikor megkeresett bennünket az ötletgazda, Szauer Judit a térkép megjelenésével kapcsolatban, egy percig sem volt kérdéses, hogy rajta legyünk.
Hévíz a Balatontól néhány kilométer csupán, autóval pár perc, biciklivel sem több egy fél óránál.
A térképen szereplő helyekkel szemben támasztott kritériumok - egész évben nyitva tartó vendéglátóhely legyen, és magas minőséget képviseljen - nem kérdések a Macchiato Caffenál.
Az elmúlt 12 évben minden nap nyitva voltak, és elkötelezett hívei az olaszos jellegű kávézásnak, sütizésnek.
Ha baráti beszélgetős délutánra vagy esti borozásra vágyok,civilként is őket választom, a közös munka előtt is hozzájuk ültem be.
A bemutatkozó sajtóeseményre kiállítóként desszertekkel készültünk, a standunkat pedig a kávézóra jellemző tárgyakkal dekoráltuk.


A Gasztrotérképes tagokat korábbról ismerjük, boraik, pezsgőik megtalálhatók a borlapunkon; nekünk is az a célunk, hogy a Hévízre érkező vendégeknek a szűkebb környezetünk legjobb tételeit mutassuk be.
A kiállítók is rendszeres vendégek nálunk, ha ők járnak Hévízen, beszaladnak egy kávéra, vagy leülnek süteményt enni. Több közös borestünk is volt már, és tervezünk ilyet a közeljövőben is.
A rendezvényen azon túl, hogy gondoskodtunk a résztvevők vércukor szintjének magasan tartásáról, egyeztettem a sajtósokkal, és több közös jövőbeli együttműködési lehetőséget beszéltünk meg a többiekkel.


Igyekeztünk a több mint 40 féle süteményükből a legfinomabb, lekedveltebb ízeket elvinni Vonyarcvashegyre, hogy megédesítsük a résztvevők napját.
A kávézó néhány hónapja saját cukrászüzemet működtet, erre az alkalomra a szokásos méretek helyett kóstolófalatokat készítettek a cukrászok.
A vendégek most epres, csokis-mangós, kókuszos, mogyorós, áfonyás-mákos és vaníliás gyümölcsös sütiket kóstolhattak.


A kulisszatitkok, hogy hogyan kerül egy mini sütemény a csillogó üveglapra továbbra is titkosak, mint ahogy az is, miért kötünk nyakkendőt és kötényt az ingünk elé.


Ha egy átlagos csütörtöki munkanapon boros pohárral a kezemben beszélgethetek a Macchiato Caffe süteményeiről a jelen levő sajtósokkal a már-már giccsbe hajló balatoni háttér előtt, akkor nincs túl nagy baj a világgal.


Azt gondolom, hogy a Balaton és Hévíz igazán divatos hely mostanában is, de tudni kell választani a vendéglátóhelyek közül, hogy ne rossz szájízzel távozzatok.
A kérdésre, hogy miért nincs a Gasztrotérképes listán X vagy Y, legyen a válasz annyi, hogy a fent szereplő két kritérium közül legalább az egyiknek nem tudtak megfelelni……



Nézegessétek a térképet, és gyertek a Balatonra és Hévízre! Egész évben!

2016. január 30., szombat

Balatoni Gasztrotérkép

Nézzétek el nekem, hogy a Balatonról nem tudok tárgyilagosan írni. Mi, akik itt születtünk és nőttünk fel, ezernyi szállal kötődünk ide.
Lakhatunk időnként akár több ezer kilométerre is innét, a szívünkben akkor is balatoni lányok vagyunk. Nekünk mesél a tópart, ismerjük az esti naplementék és a reggeli hajnalok színeit, a fázós téli estéket a parton sétálgatva, és a rekkenő, nyári délutánokat egy szőlőspince mélyén.
A víz, a nádas, a környező hegyek, szőlők, várak, kanyargós utak kísérik a titkainkat, és ha kell, a tanúhegyek borulnak azokra. Itt sírunk, nevetünk, itt leszünk szerelmesek, itt bújunk el a világ elől, de itt mutatjuk meg azt is, hogy kik vagyunk valójában.
És most megmutatjuk, hogy a Balaton télen is él, ahogy mi is itt. Télen is izgalmas, színes és ezerarcú. Felfedezésre vár és élményeket ad. 
Persze, ehhez ismerni kell azokat a helyeket, ahova érdemes elmenni, azokat az éttermeket, borászatokat, akikhez érdemes ellátogatni.
Ebben segít nektek a Balatoni Gasztrotérkép, ahol most a Nyugat-Balaton legjobb, egész évben nyitva tartó vendéglátó helyei mutatkoznak be.


Badacsony-Káli-medence-Somló-Keszthely-Hévíz nyomvonalon haladva az én személyes kedvenceim szerepelnek ezen a kiadványon.
Nem a büfésor lángososai, nem az egész évben ugyanabban az olajban rántott húst sütő „valamik”, nem a kannás bort olcsón kínáló egységek, hanem a jó szívvel ajánlható, minőséget és élményt nyújtó helyek gyűjteménye ez.
Szerintem ez a térkép a legjobb garancia arra, hogy hova menjél.
Miért is? Mert az itt élő és dolgozó vendéglátósok közös összefogásaként készült, akik, ha kimozdulnak otthonról, akkor a térképen szereplő többi helyre mennek.

Fotó: Szabó Miklós
Tudjuk, hogy itt, a környéken járva kik azok a borászok, akihez bármikor benézhetünk, ezekre a helyekre ülünk be egy finom ebédre, vacsorára, őket látogatjuk meg, ha bulizni akarunk vagy egy finom süteményre vágyunk. De az ő boraikat, pezsgőiket vesszük le a polcról akkor is, ha saját otthonunkban látunk valakit vendégül.


A bemutatkozó Gasztrotérképes összejövetelen Vonyarcvashegyen az időjárás is kegyes volt hozzánk. Január végén kabát nélkül borozgatni a Bock Bisztro teraszán nem mindennapi élmény. 

Fotó: Szabó Miklós
Alattunk még a befagyott Balaton, poharunkban a nyárízű borok, és tavasz illatot hozott már a szél.
A kiállítók kedvesek, barátságosak, régi és új ismerősök örülnek egymásnak, kóstoltuk egymás borait, süteményeit. Ízelítőt kaptunk az éttermek választékából, kellemes jazz zene a háttérben.

Fotó: Szabó Miklós
Mi kell több egy kellemes csütörtök délutánhoz?
Pont annyi, hogy mozduljatok meg, üljetek kocsiba, vonatra, buszra, és gyertek el ti is a Balatonra és Hévízre! Ne csak nyáron strandolni, hanem most is!
Várunk benneteket!
Nézzük a Gasztrotérképes listát, hogy kihez, miért gyertek el, én személy szerint mit szeretek a legjobban náluk.

Liszkai Borkúria-Exkluzív borhotel egy levendulatenger közepén
Kővirág-Romantikus, szezonális- Étel, ital, ágy
Káli Art Inn-Köveskál egyik legszebb kertjében, stílusos, polgári vidékiség
Káli Kövek Borászat-Minerális ízvilág
Mi a Kő Étterem-Az egykori kocsmaépületben ettem életem legfinomabb sütőtökkrém levesét
Pálffy Pince-A tavalyi nyár kedvence az ő olaszrizlingjük 
Kreinbacher Birtok-Nem kérdés, a legjobb pezsgő, amit választhatsz. Ha Somlón jársz, igazi gyöngyszem a dizájn hotelük.
Borbarátok-Fata Pince-Panzió és étterem egy hatalmas diófa árnyékában
Bonvino Borhotel-Ahol a badacsonyi borozást érdemes befejezni
Laposa Birtok-Egy pohár szürkebarát a Laposa teraszon, megáll az idő, nem akarsz továbbmenni.
Istvándy Borműhely-Gergő Kéknyelű pezsgője a Kék korszak kezdete. Ne hagyd ki!
Liliomkert-A vasárnap reggeli piacozás a Káli-medencében
Pura Vida-A mediterrán konyha Tapolcán
Bakos Attila Vendéglője-Szigliget ikonikus étterme
Gilvesy Pince-A Szent György-hegyi Bohém Légyott helyszíne
Terazza Bistro-A fine dining Sümegen
Bock Bisztró Balaton-Újragondolt balatoni ételek, Pazar panoráma
Pampetrics borkereskedés-Ahol a legjobb borok közül válogathatunk
Télikert Bisztró-Vagány hely Keszthelyen, a Fröccsterasz téli helyszíne
Macchiato Caffe-Családi sütizés vagy esti borozás? Nem kérdés, hova ülj be Hévízen!


2016. január 24., vasárnap

Vince napi borozás

Vince napja a hagyományok szerint ideális bortermést jósló nap.
A borászok védőszentje, Szent Vince névnapja január 22. Már futunk ki a télből, egyre több esély van a napsütésre. Azt tartják, ha Vince napon jó idő van, olvad a hó és kisüt a nap, tele lesz a pince, vagyis bőséges szőlőtermés várható. Borús idő esetén azonban kevés szőlő érik majd be, gyenge évjáratra számíthatunk.
Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.
Vince napon vesszőt is vágnak a szőlőben, amit meleg helyen üvegbe tesznek, és a kihajtott rügyekből jósolnak a következő évre. A sok rügy sok bort ígér, kevés rügy esetén azonban szomjazni fogunk.
A Villányi borvidékről ered a Vince napi pincejárás szokása, amikor a szőlősgazdák egymás borait kóstolgatva járják be a dűlőket. Adomáznak, koccintanak a következő évi bő termésre.
Szent Vince nevének jelentése győzedelmes. Ő az a vértanú, aki a keresztény üldözések idején még halálában is legyőzi az ellenséget. Épp így győzi le a telet, a rossz időt, és előkészíti a napfényes tavaszt.
Vince napon és a közeli hétvégén egyre több borvidéken tartanak borkóstolókat, pince túrákat és borvacsorákat, hogy a bőséges kóstoló után egész évben hasonló programok várjanak bennünket.
Idén Vince napkor a vonyarcvashegyi Bock Bisztró Balatonban is összegyűltek a borászok és borkedvelők, hogy egy évindító borozással és koccintásokkal megelőlegezzék az idei bő termést és a színvonalas borkóstolókat.


Azt hiszem, ha egész évben hasonló borokkal találkozom, mint tegnap, akkor nekem nem lesz okom a panaszra.
Szent Andrea, Ráspi, Kreinbacher, Kislaki Bormanufaktúra, Takler, Jásdi, Árvay, Dúzsi, Cézár, Feind hozta el a Balaton partra a legjobb tételeit, amit egy sétáló borkóstolón korlátlanul fogyaszthattunk.

A kiállítók közül a Szent Andrea Pincészet volt a kedvencem. Dr. Lőrinc Györgyöt személyesen nem ismertem korábban, de a bor iránti alázatos elkötelezettsége, az a mérhetetlen tudás, amit egy-egy beszélgetés során megosztott velünk megkoronázta a délutánt. 
Az alattunk elterülő befagyott Balatont pedig mindenkinek látnia kell.

2015. december 28., hétfő

Pezsgőzz


Pezsgőt inni ünnep.
Felkészülsz rá, várod, hogyan pukkan a dugó, hogyan koccan a pohár, és milyen lesz az első korty. 
A pezsgő olyan, mint a szerelem. Megbabonáz.
Én imádom, ahogy a pezsgős pohárban szaladnak a buborékok, ahogy a pohár falán lecsapódik a pára, és ahogy az első kortyot megízlelem.
Igazi játék ez, pukkan a dugó, cikáznak a buborékok és csiklandozza a számat minden egyes korty.
Ünnepivé tesz minden alkalmat.
A pezsgőhöz készülődni kell. Pont akkor és pont most pillanat, ritkák ezek az életünkben. Figyelni kell a hőmérsékletére, a pohárra, a szervírozásra. És persze a palackra. 
Ha pezsgős dugó pukkanást hallasz, már tudod, hogy valami jó fog történni.
Töltés közben szaladnak ezer felé a buborékok, a vékony, hosszú pohárban életre kelnek az eddig ledugózott pillanatok. Először a szemed élvezi a látványt, aztán megcsapja az orrodat a pezsgő illata. Száraz, fanyar, gyümölcsös, de kissé élesztős gondolat ez.
A pezsgőhöz vagy ünnepivé varázsolod a tested vagy lecsupaszítod egészen. A lényeg az alkalom, és az akarom.
Ha koccan két pezsgős pohár, akkor találkozik két pillantás, amiben sok minden lehet. Tisztelet, köszönet, szeretet, elismerés vagy csak tiszta vágy.
Igen, a pezsgőzés az egymásra nézünk, koccintunk után bármi lehet. Attól függ, hol és kivel.  Elegáns és szép pillanatok, diszkrét, elfojtott vagy hangos, harsány nevetések kísérik.
Apró, kicsike kortyokban fogy a poharadból, kiélvezed minden pillanatát, mondom én, hogy pezsgőt inni olyan, mint a szerelem. Akarsz még egy kortyot, még egy pillanatot.
Feloldódsz. Ahogy a buborékok a felszínen cikáznak, úgy csillognak a pillantások és az érintések is. A pohár szája a szádhoz ér, a poharat tartó kéz pedig egy másik kézhez. Bármi történhet. Még egy korty, még egy pillantás, még egy érintés. A pohárhoz, az üveghez, a másikhoz.
Pezsgőt ritkán iszol egyedül.
Akarod az érintést, amikor megkapod a poharat, amikor a jéghideg buborék gyöngyökkel együtt oldódsz, és rajzolgatsz az ujjaiddal a párás pohár falára. Feloldódsz és eggyé válsz. Az ízzel, a buborékokkal a párával és a vággyal. Jéghideg kortyok és forró pillanatok kavarodása.
Igen, a pezsgő tényleg ünnep. A magasba szárnyalás vágya, a vágy ünnepe.




2015. december 16., szerda

Bécsi szelet


Mi a különbség a rántott hús és a bécsi szelet között?
A bécsi szelet kizárólag borjúhúsból készülhet, ritkábban is kerül a vasárnapi asztalra, mint a többi rántott husi.
Itt jegyzem meg, azokat is nagyon szeretem, főleg az igazi nyeles húst, ami a viszáki búcsúk elengedhetetlen fogása. (rántott csirkecomb, ha valaki nem tudná)
Bécsi szeletet legutóbb Bécsben ettem a piacon. (Naschmarkt)
Egy kis hentesbolt ebéd és vacsoraidőben bécsi szeletet is kínál, ennél frissebben szerintem sehol nem készül.
Láttuk az asztalunktól, ahogy a mini konyhában panírozzák majd sütik a hatalmas borjúszeletet. Hozzá ecetes, hagymás krumplisalátát, és Almdudlert kértem.
Hú, kánaán volt, tényleg. A borjúcomb lelóg a tányérról, nem zsíros, nem mócsingos, szép vékonyra klopfolt, omlik a szájban. Finom.
A sütés titka a forró olaj, hiszen nincs ideje a panírnak megszívni magát a zsiradékkal; állítólag az igazi bécsi szeletre nyugodtan ráülhet egy úri dáma anélkül, hogy összezsírozná a ruháját.
Már az 1400-as években is létezett bundázott hús, ez lisztben, felvert tojáslében és kenyérmorzsában megforgatott és kisütött ürühús volt. A bizánci udvarban valódi aranyporral hintették meg a hússzeleteket. Mór és andalúz közvetítéssel jutott el ez az ételkészítési mód a vagyonos olasz udvarokba. A nápolyi királynak 1476-ban Firenzében egy lakomán aranyporba forgatott kalácsot kínáltak.
A panírozott borjú szelet első írásos receptje 1884-ből származik.
Egy legenda szerint ezt a receptet Radetzky marsall vitte Lombardiából Bécsbe. Ferenc Józsefnek írt helyzetjelentésében így számol be egy ízletes borjúszeletről:
„A milánói konyhának van egy igazi különlegessége: borjúszelet tojásba forgatva, panírozva, vajban megsütve.”
Ha a tábornoknak az Észak-Olasz városállamokat nem is sikerült meghódítania, egy jó receptet azért szerzett Ausztriának.
Bármi is igaz a legendából, az biztos, hogy Bécsben érdemes megkóstolni a bécsi szeletet. Ennek ára 13-25 Euro között mozog, attól függ, hol eszed.
Ha az étlapon Schnitzel nach Wiener Art, és olcsóbb ár szerepel, akkor nem borjúból, hanem disznóból, csirkéből vagy pulykából készítik


Az Albertina nyula-nem ehető :)

2015. december 9., szerda

Adventi falatok Bécsben

Évek óta adventi vásár függő vagyok. Tudom, a kütyük nagy részére semmi szükség, minden drága, nagy a tömeg, és ilyenkor már elég hideg van a kinti kószálásokhoz.
De akár a Vörösmarty tér Pesten, akár a bécsi, grazi vagy a salzburgi és innsbrucki vásárok gyönyörűek. A fények, illatok, színek kavalkádja, a sok vásáros bódé és dísz igenis szép. 
Nem mondom, itthon még van mit tanulnunk az osztrákoktól, például a keszthelyi advent sajnos egyáltalán nem nevezhető fergetegesnek, forgatagosnak. De a közeli Gyenesdiás már elég jól csinálja!
Na, de térjünk vissza Bécsbe. Igen, idén is, jövőre is.
Akár egy napra is érdemes kiruccanni, ilyenkor gondoskodjunk sofőrről, mert a puncsok, forralt borok csalogatnak bennünket. Csodaszép csészében kínálják a forró, alkoholos italokat. A forralt bort Glühwein-ként keresd!
Az eredeti bécsi puncsot narancsléből és rumból készítik, de az egyik kis téren almalével és almapálinkával készült változatot is kóstoltunk. A legtöbb helyen gyümölcsdarabokkal kapod az italodat, alattomos kis falatok ezek, hisz jól megszívták már magukat alkohollal.

Ha nem a nagy tömegben akarsz sétálgatni Bécsben, akkor ne a Rathausplatzot keresd fel, hanem a kis utcák, múzeumok vásárait. Mindenhol más jellegű vásáros bódék és más jellegű kézműves termékek várnak.
Ami hasonló, az az ételek választéka.
Bratwurst

Bratwurst, vagyis sültkolbász és virsli mindenhol van, messziről érzed a gesztenyesütők illatát is, na meg csalogat a fahéjas sült alma (Bratapfel), és a fánkok (Krapfen) is mosolyogva várnak.
Több helyen kínálnak forró leveseket és Käsespätzle-t is. Ez egy tipikus osztrák egytálétel; nokedli sok-sok sajttal és pirított hagymával.

Käsespätzle
Érdemes a forralt borozást meg-megszakítani rövidke falatozásokkal, hogy ne lépjük túl a szalonspicc állapotát. A mosolygó, kissé hangosabban nevetgélő, kezükben színes bögrét lóbáló emberek látványa ebben az időszakban teljesen elfogadott az osztrák fővárosban.
Forralt bort, puncsot 2,5-4 Euro között ihatunk, a csésze betéti díja 2,5 Euro. A drágább italok bogyós gyümölcsből készülnek, vagy nagyobb bögrében kapjuk. Ha nincs szükséged a bögrére, visszaváltják neked, de ha megtetszik egy darab, és szükséged van a századik karácsonyi csészére, akkor szépen mutat majd otthon.

Sült kolbászt, virslit 2,5-4 Euro között vehetünk, a drágább változat bárányból, marhából készül. Zsemlét vagy pitát valamint mustárt kínálnak hozzá. (Ez gyakran édesebb a nálunk megszokottnál.)
Leves, egytálétel 5 Euro körül van, fánkot, sült almát 2-3 Euróért kóstolhatunk.
A sült gesztenye adagja 2,8 Euro körül van, de óriási szemeket kapunk, könnyen lejön a héja, és eszméletlenül finom. Nem is tudom, találkoztam-e kukacos vagy hibás darabbal.


Az árak osztrák fizetéshez mérve teljesen normálisak, magyar szemmel nézve és forintosítva piszok drágák; de én ilyenkor nem számolom át, és nem agyalok azon, hogy úristen, ebből otthon hány adagot lehet kihozni.
Ez az én karácsonyi ajándékom magamnak.

Bécsben járva nézz be a Belvederbe vagy az Albertina Múzeumba is. Kulturális csemege is bőven van errefelé. 
Még a hotelfolyosók is „festményekkel” vannak tele. 
Majdnem Klimt