Keresés ebben a blogban

2011. január 29., szombat

Falat kenyér


Az elmúlt időben többször is kóstoltunk házi kenyeret a Haladó Hedonistákkal.
A legutóbbi két alkalommal Etyeken ettünk friss kenyeret, először a Sonkamesternél tejföllel vastagon megkenve a szédületes sonkákhoz (bár ez pékségben készült, de házi jelleggel), majd a Hernyák pincészetben varázsolt el bennünket Tomi egy kerek kis cipóval, amit zöld veltelinivel kísérhettünk.

A friss, ropogós kenyér elkészítése minden háznál rejteget valami titkos mozzanatot, anyukám szerint csupán a megfelelő mennyiségű szeretet beledagasztásától lesz az övé ezerszer finomabb az én sütőmben készültnél.

Ha van kenyérsütő géped, akkor szinte nem is kell összemaszatolnod a kezed, és a vasárnapi reggelihez saját sütésű kenyérrel rukkolhatsz elő.
Akár a kenyérsütő gép, akár te dagasztod, a hozzávalók egy fél kilós veknihez az alábbiak lesznek:
350 g liszt-én kb. 250 g kenyérlisztet használok, és a kényér fajtájától függően egészítem ki rozs vagy kukoricaliszttel
1 tojás
245 ml víz
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
1 teáskanál szárított élesztő-hát, nem kovász

Ízlés szerint kiegészíthető egyéb fűszerekkel, magokkal, pl. rozmaringgal, tökmaggal, de akár 50 g sajttal is lazíthatjuk a kenyeret.

A kenyérsütő közel fél óráig dagasztja a tésztát, ez kézzel azért gyorsabban összeáll.
Pihentetni, keleszteni a kenyérsütő másfél órát állít be magának, ha te gyúrtad, akár egy éjszakára is langyos helyre teheted.
Kenyérsütőben 45 percig sül, és téglatest alakú veknit kapunk. Ha kerek cipót szeretnél, akkor jénai tálat zsírozz, majd lisztezz ki, és ebbe tedd a kenyértésztát.
220 fokon 40 percig fedő alatt süsd, majd a végén 5 perc alatt fedő nélkül tedd ropogóssá a héját.
A kenyérsütő gép programjai közül a sötét sütés sem eredményezi ezt a ropogósságot, és figyelni kell, hogy a keverőlapátot a sütés megkezdése előtt kivegyük, hogy ne legyen egy nagy lyuk a kenyerünk alján.

Az így elkészült kenyér napokig eláll, ha addig el nem fogy, és nem tartalmaz E-származékokat.
Aki igazán profi, az házi malommal a lisztet is meg tudja őrölni magának, és kovászt használ a kelesztéshez. Akinek pedig van kemencéje, az valóban tud csodát alkotni.
Én többnyire kenyérsütőt használok, és amikor igazán lusta vagyok, akkor még süteményt is sütök benne…
A képen látható kenyér, és mazsolás répás süti is így készült.


És a szokásos bölcs idézet a végére, ezúttal Coelho:
"Az emberi lény nem csak arra teremtetett, hogy keresse a bölcsességet, hanem arra is, hogy fölszántsa a földet, várja az esőt, elültesse a búzát, learassa a termést, megőrölje a magokat, és megsüsse a kenyeret."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése