Keresés ebben a blogban

2011. január 20., csütörtök

Pastaaaaa


Ha beülsz egy olasz(nak mondott) étterembe, kérdezd meg, hogy a carbonara tésztát tejszínnel készítik-e. Ha igen, akkor udvariasan távozhatsz is, ha tudni akarják, hogy mi a problémád, akkor pedig meséld el nekik, hogyan készül az eredeti carbonara.

Gasztrowerkes élménytúránk tészta estjén Gianni elkészítette és megtanította nekünk a tökéletes olasz szószokat, ízeket, és persze tésztát is gyúrtunk, nyújtottunk.

Kezdetnek akkor a bevezetőben említett carbonara, ahogy eredetileg készült:
A pofaszalonna bőrös részét levágták, kiolvasztották belőle a zsírt, majd a nagyobb kockákra szelt szalonnát ebben a zsírban megsütötték. A nyers tojást egy külön tálban keverték ki a pecorino sajttal.
Egy személyre 1 egész tojást+1 tojás sárgáját kell 2 és fél marék pecorino sajttal eldolgozni. A tésztát kifőzték (100g tésztára 2,5 l vizet számolva), majd a kifőtt tésztát rádobták a zsírra, jól összekeverték, aztán a tűzről levéve nagyon gyors mozdulatokkal hozzáadták a sajtos szószt.
Folyamatosan, lendületesen kell keverni, hogy ne rántotta legyen belőle. Ha mégis kezdene beállni, akkor a tészta főzővizével lehet hígítani, javítani.
Tálalásnál borsozzuk! Só nem kell, mert a pecorino sajt önmagában is elég sós.

Tehát a carbonara szósz nem a tejszíntől lesz selymes, hanem a tojásos, sajtos masszától!

Ha a carbonara szósznál is egyszerűbb, gyors tésztavacsorát szeretnél, akkor pedig a vajas parmezános szószt készítsd el! Már csak két szép tányér, egy üveg száraz fehér bor, és garantált a sikered!
Főzz ki két adag tésztát-nyugodtan használhatsz boltit, de hamarosan megtanulhatod tőlem a házi tésztát is…
Egy serpenyőben olvassz fel vajat (nem, nem olívaolajat és nem is zsírt), zuttyints bele a tészta főzőlevéből (láthatod, ezt se borítsd egyből a lefolyóba), aztán dobj bele egy marék parmezánt, már a tűzről levéve, és keverd krémesre. Hopp, bele a tészta, forgasd össze, mehet a tányérra, tegyél a tetejére zsályát, és jó étvágyat, a tésztához. Is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése