Keresés ebben a blogban

2011. január 20., csütörtök

Piros szószok


Ha szeretnél kicsit színesebb tésztavacsorát, akkor vagy vegyél a vajas szószokhoz színezett tésztát-vagy gyúrjál, de még mindig nem árulom el, hogyan-vagy színesítsd a szószokat.
Legegyszerűbben paradicsommal.
Most télen legjobb a hámozott paradicsom konzerv, de nyáron, ha van a kertedben igazi, lédús paradicsom, akkor abból tegyél bele!

Szimpla paradicsomszósz:Meleg serpenyőbe öntsél olajat, dobjál rá egy egész fokhagymát, a gerezdeket félbevágva, és pár percig pirítsd. Amikor már beájulsz a finom illattól, akkor tedd bele a karikára vágott hámozott paradicsomot, levével együtt. (egy doboznyit). Sózd meg, és óvatosan tegyél bele a tészta főzővizéből egy merőkanálnyit, és keverd össze.
Tépkedj darabokra 2-3 bazsalikomlevelet, igazi illatkavalkád, dobd a szószba és borsozd meg! Vedd le a tűzről, add hozzá a kifőzött tésztát és rázogasd össze. Salátacsipesszel szedd tányérokra, a tetejére bazsalikomlevelet tegyél. Kész!

Nézzünk egy kicsit hosszabb előkészületet igénylő szószt, a bolognai ragut:Sárgarépából, zellerből és édes hagymából készítsd el a soffritto-t. Ez egy zöldségekből álló alapragu, ami egyharmad -egyharmad arányban tartalmazza az azonos méretűre szelt hozzávalókat.
Egy magas falú edényt melegíts fel, és amikor már meleg-ezt a tenyereddel ellenőrizheted, ha a serpenyő fölé teszed-akkor önts bele olívaolajat. Sokkal többet, mint amit elsőre gondolnál. És ne az extra szűz és erős fajtákat használd, mert azok túl zamatosak, és elnyomják az étel ízét.
Dobd rá az olajra a zöldségmixet, és addig párold, míg össze nem esik. Tegyél hozzá hámozott, felkockázott paradicsomot, majd a darált marhahúst. Alacsony lángon kell tovább párolni. Amikor a hús megpárolódott, tekerd fel a lángot a serpenyő alatt, és öntsd hozzá a vörösbort! Mehet hozzá só, bors, apróra vágott rozmaring, de akár egy egész rozmaring ág is.
Amikor az alkohol elpárolgott, újra lejjebb kell venni a lángot, és jó sokáig sűrűre főzzük a ragut. Redukáljuk.
Ha kész, tésztára vele!

Ezeket a recepteket is Giannitól tanultuk a Gasztrowerk tészta óráján.
És hoppá, az előző bejegyzésből is kimaradt egy fontos alapinfó arról, hogyan készülnek az igazi, hagyományos olasz ételek.
Minden recept így kezdődik: Bonts egy üveg bort, kóstold meg….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése