Keresés ebben a blogban

2011. január 18., kedd

Varázsgolyók


Ha már az előbb Luca napoztam, akkor jöjjön egy kis Luca napi főzés haladó hedonista módra.
A Casa Kerekes adott helyszínt a Werk Akadémia Luca napi félévzáró partijára készülő falatoknak és a lelkes készítőknek.
Nem kisebb kihívást kellett legyőzni, mint élelemmel ellátni a teljes évfolyamot, és pirítóst mégsem vihettünk magunkkal.

Kicsi, de annál lelkesebb csapatunk gesztenyepucolással kezdett, Nóri körme még most is sajog talán, annyira pucolta. Talán a rozmaring pálinka, talán a bor, vagy a véget nem érő hihizés vonta el a figyelmét.
Tibor persze a zsálya aprítását vállalta, nem véletlenül, persze. Hogy mihez is? Itt a recept, amit köszönünk Rozinának, a haladó hedonisták osztályfőnökének:

Karácsonyi gesztenye labdák bacon kabátban
Kis olívaolajon és vajon 2 vörihagymát dinsztelek, és hozzáadok jó nagy marék apróra vágott zsályát, kakukkfüvet, rozmaringot. Mikor puha, beledobom a főtt-pucolt-tört gesztenyét (150g), sózom-borsozom, nagy lángra kapcsolok, kevergetem és felöntöm egy kis forralt borral! Hagyom elpárologni az alkoholt.
Egy tálban összemixelek 500g darált disznó-marha húst 1 nagy tojással, majd hozzáadok 180g kenyérmorzsát, hogy megkösse. Ezt összekeverem a gangon hülő egyveleggel. Labdákat formázok, körbetekerem baconnel, majd a tetejét megszúrom egy rozmaring szállal, hogy megkössön. 180C-n sütöm 45 percig. Bon Apetito!
Kihívást csak a sütő mérete jelentett, de néhány erőteljes mozdulattal minden golyó a helyére került és megsült.

Amíg pedig a massza a gangon hűlt, készült a tarte tatin, vagyis a borított almatorta.
Tibor gyúrta a tésztát, melynek titka a zsiradék feleként beletett kacsazsír lett. Volt érdekes illat a sütőből….Amikor almatortát tolsz be, és sült kacsa illatot érzel…Persze, volt előtte zsálya és pálinka, de akkor is bizarr orrhatás.

Hát, az almát Zsófival egyenletesen megszórtuk fahéjjal, amit aztán szedhettünk le, mert nem kellett volna olyan sok. Négy tortányi almagerezdet törölgettünk, öblítettünk át, és helyeztük újra szépen egymás mellé a tortaformába…
Még melegen kell kiborítani, megfelelő méretű tányér sokat segít a helyzeten…

Persze sikerünk lett a Werkben, a golyók, a süti mind elfogyott, a bátrak jósoltattak is igazi jósnővel. A gyávák, mint én is, pedig borozgattak addig. Is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése