Keresés ebben a blogban

2011. július 22., péntek

A legjobb, ami a málnával történhet


Vigyázat! A málna függőséget okoz.
A legfinomabb a bokorról szedve, frissen, mosatlanul, amikor még meleg a napfénytől, és amikor közben böködnek az ágai. Nem egyszerű nagyobb mennyiséget szedni belőle, igazán kényes gyümölcs, óvatosan kell megfogni, hogy ne törjön össze, ne nyomjuk szét.
Persze, süteménybe, lekvárba, szörpbe téve megmossuk, de a saját kertben nyugodtan lehet falatozni. Úgy a tálka is jobban telik.
A málna a szörpök királya. Gyerekkoromban fehér vászon volt fellógatva a spájzban, és azon keresztül csöpögött napokig a leve, amit aztán üvegekbe töltöttünk, és tettünk el télire.
Ma is lehet így csepegtetni, de ha egy nagy edényben összekeverjük a cukorral és a citromsavval, akkor úgy is kiengedi a levét 2-3 nap alatt, aztán áttekerjük a gyümölcsös lét egy halászléhez is használt passzírozón, majd egy hagyományos szűrőn is átcsurgatjuk, hogy minden magdarabka eltűnjön. Egy csepp sem veszhet kárba…
Na, ez most egy fordított recept lett, mert a hozzávalók jönnek később.
1 kg málna
Fél kg cukor
1 kávéskanál citromsav

Vízzel, szódával hígítva önmagában is tökéletes, de turbózhatjuk citromkarikával vagy mentalevéllel, télen szárított mentával.

És van egy málnalikőr recept is….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése