Keresés ebben a blogban

2011. július 13., szerda

BAB-piacon


Piacra járni jó. Akkor, ha van szép piac, ahol friss, hazai zöldséget-gyümölcsöt és kézműves lekvárt, sajtot, szalámit lehet kapni.
Pár éve még nem volt igazi kereslet az ilyen piacokra, a Balaton-partján leginkább a német és osztrák turisták részére szerveztek szombat délelőtti piac napokat, ahol a mézet, savanyúságot arany árban mérték, és ha nem németül kértél, esélyed sem volt, hogy kiszolgáljanak. A cél a gyors haszon volt, a minőséget meg senki nem reklamálta több száz kilométer távolságból egy-egy nyaralás után.
Aztán szépen kezdett ennek is kultúrája lenni, a magyar turista eljutott olasz és horvát piacokra, látta, hogy a gazdák reggelente kipakolnak, friss és finom a termékük, és meg is lehet fizetni.
Igazi francia piacot sikerült pár éve varázsolni a Káptalantótiba a Liliomkert Piac tulajdonosának, még a fővárosból is leautóznak az emberek egy-egy vasárnap délelőtt, hogy finomakat egyenek-igyanak és vigyenek haza egy darab valóságot.
Egyre több városlakóban merül fel az igény, hogy a génkezelt, hajón, kamionban érlelt alapanyagok helyett valami igazán ehetőt vigyen a konyhájába, és hát egy szupermarketes vásárlás soha nem olyan szórakoztató, mint egy piacon sétálgatni.
Gyenesdiáson a nagy strand közelében nyitották meg a BAB-ot, a Balatoni Autentikus Bio és Látványpiacot, ahol nem mellesleg balatoni halakat is árulnak.
A piac minden nap reggel és este is nyitva van, így strand előtt és után is be lehet vásárolni, lehet falatozni.
Az állandó faházas árusok közül egyediségével tűnik ki a Halbolt és halsütő, ahol a jégbe hűtött balatoni halakat kérésre helyben meg is sütik. Végre, talán megtanuljuk, hogy a hekk helyett keszeget, kárászt vagy pontyot együnk a strandokon.
Igazi halászléhez igazi és friss halak, ikra, haltej és halászlé alap is kapható. A pult túloldalán szívesen elmagyarázzák, melyik halat hogyan érdemes elkészíteni otthon, de akinek nincs türelme vagy kedve a nyári melegben sütögetni, annak a helyszínen frissen ki is sütik a választottját.
Ha nem halra vágyunk, hanem igazi húsokra, akkor a Káptalantóti mangalicásokhoz kell benézni. Éhesen érdemes, mert a kóstoló falatok elől senki nem menekülhet. Nem is akar.
Kolbászok, füstölt sonkák, szalonnák, májas van a fatányéron, és nemcsak az étel ízletes, hanem a vendéglátás is tökéletes. Üres kézzel nem távozik senki, mert addig kínálják a finom falatokat, míg megtaláljuk a reggelihez, vacsorához valót. És közben megismerjük a különböző mangalica típusokat is, és a különböző szalonnákat. Nem kifejezetten diétás falatok ezek, csak úgy olvad a szánkban a zsíros szalonna. Viszont könnyítik az emésztést, és jótékony hatással vannak a vérképződésre.
Találunk még füstölt pisztrángot, mézeket, sajtokat, pálinkát, kürtös kalácsot és langallót, de házi savanyúságot, lekvárt és rétest is vehetünk.
A friss zöldségek-gyümölcsök mellett kézműves termékek, ékszerek, faragott fa tárgyak, edények is vannak.
Közel van a Balatoni Bringakörút is, így akár Keszthelyről is gyorsan át lehet tekerni, de a strand parkolójában autóval is meg lehet állni. Persze, aki vezet, az nem kóstolhatja meg a pálinkákat, borokat, viszont neki is jut a házi szörpökből, limonádéból.
Aki erre jár, nézzen be, kóstolja meg a helyi ízeket, és hűtőmágnes helyett vigyen egy igazi falatot magával a Balatontól. Aki pedig a környéken lakik, az a szupermarketek helyett sétáljon el ide, és intézze el itt a hétvégi bevásárlását. A különbséget érezni fogja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése